2021-10-28

Anslagstavlan - Klostergårdens hjärta och hjärna av Gunnar Stensson

 

Alla minns anslagstavlan i Klostergårdens centrum. Den var full av affischer om föreläsningar, konserter, konstutställningar, efterlysningar från människor som sökte efter sina försvunna katter, andra som sökte ett tillfälligt boende eller ville byta lägenhet för att familjen blivit mindre eller större, arga påpekanden om hundägare som inte plockade upp hundskiten, försäljningserbjudanden om allt från cyklar till datorer, reparationer och förfrågningar efter billiga begagnade varor. Det var ofta svårt att finna plats för sitt meddelande när man kom dit för att sätta upp det.
   Så var det fram till 2018. Då försvann anslagstavlan och kort tid därefter började pandemin förlama alla gemensamma arrangemang och kontakter.

Behövs anslagstavlan? Ja! Visserligen finns nätet, men där hamnar nästan allt i begränsade bubblor som man kanske söker upp när behovet uppstår – om man kan. Många äldre nås aldrig av erbjudandena och förslagen på nätet.
   Biblioteket, församlingshemmet, skolan, bostadsföreningarna och butikerna har visserligen egna platser där de kan sätta upp meddelanden, men de når då bara begränsade grupper. Kyrkan har kanske ett intressant musikarrangemang men det missar ofta personer som inte är engagerade i församlingslivet. En konstförening vill visa sina konstverk för alla, men når bara de som bor i det egna kvarteret.
   Annat är det med anslagstavlan! Vi går dagligen till centrum för att handla, passerar anslagstavlan, kastar en blick på den och hittar något intressant – lockande eller förargelseväckande.

Klostergårdsgruppen beslöt på sitt möte tisdagen den 26 att verka för att anslagstavlan kommer tillbaka. Klostergårdsgruppen är en samverkansgrupp för skola, kommunens ungdomsverksamhet, församlingen, bostadsföreningar, kvällsvandrarna, Byalaget, Rädda barnen och andra grupper i Klostergården. Anslagstavlan ska bidra till att få igång det gemensamma livet i Klostergården efter pandemin.

Inga kommentarer: