2021-10-28

Svagt stöd för härbärge till judiska migranter

 

Ett tiotal hemlösa judiska migranter blev nyligen avhysta från ett tältläger. Antalet som sover ute i Lund kan vara det dubbla. Partierna i socialnämnden är inte överens om hur mycket kommunen ska hjälpa.
   I början av veckan avhystes ett tiotal judiska migranter från ett olovligt tältläger söder om Gastelyckan. Enligt polis och tekniska förvaltningen är det åtminstone den fjärde gången judar blir avhysta från ett tältläger i Lund i år. (Sydsvenskan 24 oktober)
   ”Feministiskt initiativ anser inte att det är värdigt Lund att människor behöver sova utomhus”, skriver Sengul Köse Lindkvist, medlem i socialnämnden, i ett mail.
   Även Miljöpartiet har en generös linje i frågan. ”Men hur mycket hjälp som ska erbjudas i vinter är en budgetfråga”, menar Teresia Ställborn.
   S-gruppledaren i socialnämnden Ann-Margreth Olsson, framhåller att nämnden inte har fått information om att det skett avhysningar vid så många tillfällen och hon ska lyfta frågan igen.
   ”Socialnämnden har uppsökande verksamhet och försöker förmå dem att på annat sätt få tak över huvudet eller flytta hem”, säger socialnämndens ordförande Göran Wallén. M.
   Ursula Savonius, L, framhåller: ”Camping och husvagn är inget drägligt boende. Det är ingen långsiktig lösning på problemet. Det kommer vi absolut inte att gå tillbaka till.”
   Agneta Lindskog, KD, ”Jag är mycket medveten om situationen för judarna i hemlandet, med fattigdom och förföljelse. Jag tycker ändå att det är ett egenansvar i detta, de kommer hit frivilligt.”
   Sverigedemokraterna är tydliga. ”Judarna behöver inte komma hit. De kan åka hem. Det är klart att det är onyttigt att bo ute i Sverige när det är kallt, men de kommer inte från Sverige.”
   Reportern Elinor Strand frågar: ”Om de som är här lever under hälsofarliga förhållanden, ska man inte hjälpa dem då?
   ”Vi är rädda att man skapar ett incitament för fler att komma hit och tigga. Vi vill inte ha hit fler eller att kommunens skattemedel ska gå till detta”, fastslår Sverigedemokraterna.”

Politiker-citaten är hämtade från Elinor Strands utmärkta undersökande reportage som publicerades i Sydsvenskans lundadel den 24 oktober. Uttalandena är exakt återgivna med den enda skillnaden att begreppet romska EU-migranter utbytts mot beteckningen judar.
   Liksom judarna drabbades romerna av Förintelsen. Siffrorna varierar, men enligt de flesta uppskattningar utrotades 500 000 män, kvinnor och barn i dödslägren. Ändå hamnar de i skuggan när man minns Förintelsen. Ändå blev deras företrädare inbjudna med armbågen till Förintelsekonferensen. Ändå fortsätter förföljelse och fördomar.
   Romernas tältläger rivs. I Lund har det skett fyra gånger i år. En av deras traditionella lägerplatser var Kulturskogen, men den är inte längre tillgänglig. Romerna har varit migranter i hundratals år. Vi vet vad som sker med migranter från Latinamerika vid USA:s gräns.
   KD kan påminnas om att Jesus föddes i ett stall eftersom det inte fanns rum för honom i härbärget.
   Stödet för att erbjuda romerna härbärge i Lund är svagt. Kraven att de ska återvända till Rumänien påminner om antisemitismen på 1930-talet då studenterna i Lund och Uppsala uttalade sig mot judisk invandring från Nazityskland. I Lund bodde hundratals judar i stadsdelen Nöden. De hade några decennier tidigare flytt tsar-Rysslands judepogromer.           

Inga kommentarer: