2021-10-28

Nato-fråga till statsminister och lite bättre sjukförsäkring av Hanna Gunnarsson

Nu har arbetet börjat komma igång i riksdagen! Det är ofta en lite slö start på hösten, innan regeringen har kommit igång med att skicka propositioner till oss och voteringarna och utskottsmötena börjar rulla på på riktigt. Pandemin börjar förhoppningsvis klinga av och det märks i kalendern - nu är möten, resor, besök och debatter inbokade nästan som förut.

Idag var det statsminister Stefan Löfvens sista framträdande i riksdagen. Han var med på den vanliga torsdags-frågestunden, några gånger per termin är statsministern på plats för att svara på oförberedda frågor från riksdagsledamöterna. Partiledarna ställer alltid frågor först, Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar frågade varför regeringen inte höjer pensionerna rejält. Efter det får ledamöter anmäla sig och jag passade på att ställa en fråga om Sveriges ständiga närmanden till Nato (nu senast i veckan var Natos generalsekreterare på besök i Sverige och till och med i riksdagen). Se frågor och svar här, klicka på våra namn.


Talmannen tog emot Natos genereralsekreterare på Riksplan. Foto: Melker Dahlstrand

I veckan har jag deltagit på en debatt under rubriken “Försvarsforum - framtiden totalförsvar”, som arrangerades av bland andra Försvarsutbildarna och Allmänna försvarsföreningen. Det är alltid intressant och bra att få prata om vår syn på totalförsvaret, där jag som vänsterpartist kan lägga fokus på de civila hoten, som klimatförändringen, cyberattacker och pandemi, och prata om att vi måste stärka välfärden för att klara av kriser, förbättra krisberedskapen överlag och att en civilplikt bör införas för att höja befolkningens kunskapsnivå och beredskap. I förra veckan var det den årliga debatten på Försvarshögskolan för officerstudenterna och jag hann även med att prata om demokrati och engagemang ur ett totalförsvarsperspektiv med ungdomar som är engagerad i försvarsungdomsverksamhet. Så nu är vi verkligen igång med debatter och möten utanför riksdagen!


Ett av riksdagens beslut i veckan har varit en stor förbättring i sjukförsäkringen: Att förbättra Försäkringskassans hänvisning för personer som är i rehabilitering så att de hänvisas till arbetsplatser som verkligen fungerar. Vi krävde att de nya reglerna ska börja gälla direkt, inte om ett år som regeringen föreslog. Just sjukförsäkringen, med alla dess utförsäkringar som orsakar mycket mänskligt lidande, är en mycket prioriterad fråga för Vänsterpartiet för att göra samhället mer jämlikt och samhällets välfärd starkare. Lyssna på Vänsterpartiets Ida Gabrielsson i debatten i riksdagen här.
Hanna Gunnarsson (v), Riksdagsledamot, Lund

Inga kommentarer: