2021-10-14

Gemensamt rödgrönt förslag i Renhållningsstyrelsen

 Verka för att skapa ett Kretsloppscentrum i Lund!

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiets representanter i Renhållningsstyrelsen har i form av skrivelse lämnat in följande förslag till styrelsen:
   Att återvinna produkter är bra! Att återanvända olika saker – möbler, husgeråd, verktyg och trädgårdsredskap – är ännu bättre. Det sparar mest resurser och minimerar utsläppen av växthusgaser.
   På återvinningscentralerna i Lunds tätort finns inte bara möjlighet att lämna avfall för återvinning, utan också att lämna in t ex kläder, skor, byggvaror och andra användbara saker. Det som lämnats in tas om hand av frivilligorganisationer som sorterar och skickar det vidare till välgörande ändamål. En del säljs vidare i organisationernas butiker.
Trots frivilligorganisationernas insatser slängs likväl en mängd saker som är fullt användbara eller som med smärre reparationsinsatser åter blir fullt brukbara.
   För att minska avfallet och återanvända mera fordras ett mera systematiskt arbetssätt. Det kräver att utbildad personal som sorterar ut det som går att återanvända och sälja. Enklare reparationer och uppfräschning bör kunna utföras på platsen, och frivilligorganisationerna beredas möjlighet till lokaler för butiker direkt på samma plats.
   På flera håll i landet har återvinningscentralen byggts ut med en återbruks-verksamhet. Så är fallet i t ex Göteborg (Kretsloppsparken Alelyckan) och i Eskilstuna.
   Sysav, som driver tätorten Lunds återvinningscentraler, står nu i begrepp att bygga upp en ny återvinningscentral på Hasslanda. Den ska ersätta centralen som i dag finns på Gastelyckan. Det är ett gyllene tillfälle för Lund att ta initiativ till att i samverkan med Sysav och frivilligorganisationer bygga upp en återbrukscentral/kretsloppscentrum vid den nya återvinningscentralen.
   Vi föreslår därför att Renhållningsstyrelsen beslutar
att ge Renhållningsverket i uppdrag att ta initiativ till att i samverkan med Sysav och andra aktörer få till stånd ett kretsloppscentrum vid den nya återvinningscentralen i Lund.
Skrivelsen är undertecknad av Ulf Nymark (MP), Rune Granqvist (S) och Sven-Inge Cederfelt (V)

Inga kommentarer: