2021-10-14

Veckan i riksdagen: Alla Vänsterpartiets motioner under höstens motionstid!

Hösten är verkligen igång nu. Stockholm ligger ju lite före, så det är rejält kyligt och den stora pampiga lönnen utanför Riddarhuset precis bredvid riksdagshusen har tappat nästan alla sina blad.

Förra veckan tog höstens “allmänna motionstid” (AMT) slut. Det är bara under början av hösten varje år som riksdagsledamöterna får skriva motioner om vad som helst, annars får vi bara skriva motioner som svar på regeringens propositioner. Detta är ju en stor skillnad mot det kommunala arbetet där man får skriva motioner hela tiden. Allmänna motionstiden är en mycket intensiv period, även om motionerna förbereds under senvåren och sommaren. Nästan 4000 motioner skrevs totalt detta år!
   Motionerna kommer att behandlas av utskotten under senhösten och tidig vår. Alla tas inte upp för omröstning i riksdagen, utan partierna väljer ut ett fåtal motioner på varje politikområde som vi röstar om. I Vänsterpartiet skriver vi bara motioner som hela riksdagsgruppen står bakom, inga enskilda motioner. Det gör att vi skriver färre men längre och mer omfattande motioner än de andra partierna, och våra motioner är alltid väldigt genomarbetade. Här finns en lista på alla Vänster-partiets motioner denna höst.
 

Vänsterpartiets budget har också presenterats i sin helhet, den finns här.

Idag torsdag har jag deltagit på återinvigningen av Upplands flygflottilj, F16, och för två veckor sedan var jag i Göteborg för återinvigningen av Älvsborgs amfibie-regemente, Amf4. Det är två av de regementen som Vänsterpartiet stödde i försvarsbeslutet förra året, det tredje vi stod bakom var Norrlands dragonregemente, K4, i Arvidsjaur. På dessa tre orter fanns redan mycket militär verksamhet och Vänsterpartiet var därför inte emot att ge dem status som egna organisationsenheter/regementen.
   Vi har däremot sagt nej till fyra andra, där det inte finns särskilt mycket verksamhet sedan innan och där kostnaderna och arbetet för att starta upp skulle bli för stort och omständigt. För den som är intresserad av att läsa mer om detta finns Vänsterpartiets motion om Totalförsvarsbeslutet här.

En liten förändring har skett i Vänsterpartiets riksdagsgrupp nyligen: Christina Höj Larsen har lämnat uppdraget som migrationspolitisk talesperson för att istället börja arbeta i socialutskottet. Ny migrationspolitisk talesperson är Tony Haddou från Göteborg.
Hanna Gunnarsson (v) , Riksdagsledamot, Lund 

Inga kommentarer: