2022-02-03

MP-motion till fullmäktige: Erbjud kommunens medarbetare förmånscyklar! av Ulf Nymark

 I december 2017 tog kommunstyrelsen, efter förslag från Miljöpartiet och Socialdemokraterna, beslut om att kommunens medarbete skulle erbjudas förmånscyklar med bruttolöneavdrag.
   Tre (!) år senare, 2020-12-02, upphävde styrelsen detta beslut. Majoritetens argument mot förmånscyklar kan sammanfattas med att det var allmänt besvärligt att erbjuda förmånscyklar och att Lunds kommun, till skillnad från en rad andra kommuner, inte ansåg sig kunna hantera konceptet förmånscyklar. Miljöpartiet och Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.
   I stället för erbjudande om förmånscyklar beslutade styrelsen att kommunen skulle teckna rabattavtal med lokala cykelhandlare. Avtalet skulle avse rabatt för kommunens anställda vid inköp av cyklar.

Lund på efterkälken
Lunds kommun har som ambition att vara en attraktiv, miljövänlig och hälsobefrämjande arbetsgivare. Lund måste därför komma loss från sin efterkälkeposition i förhållande till andra kommuner när det gäller cykelförmåner. Kommunen måste leva upp till sina uttalade målsättningar och i handling visa att den värnar de anställdas hälsa och välbefinnande genom att stimulera och premiera medarbetarnas övergång från bilresor till cykelresor, både när det gäller arbetspendling och resor på fritiden. Att välja cykel i stället för bil har inte enbart en positiv effekt på medarbetarnas hälsa. När fler resor görs per cykel ökar också möjligheterna att klara av LundaEkos mål gällande bland annat utsläpp av klimatgaser, minskat buller och minskade luftföroreningar.

Både rabattavtal och förmånscykel
Verkställandet av beslutet om rabattavtal med lokala cykelhandlare har fördröjts och det är enligt interpellationssvar i fullmäktige 2022-01-25 oklart när sådana avtal kan erbjudas kommunens anställda. Även om rabattavtal så småningom kommer att tecknas med lokala cykelhandlare utesluter detta inte att kommunanställda också erbjuds att teckna avtal om förmånscyklar. Tvärtom: det ger fler möjligheter för kommunens medarbetare att på fördelaktiga villkor skaffa sig bra och miljövänliga fordon och utrustning för sina cykelresor.
   Att teckna avtal om förmånscyklar är nu ännu förmånligare för kommunens medarbetare. Riksdagen har nyligen beslutat att förmån av cykel inte ska tas upp till beskattning till den del av förmånsvärdet som uppgår till högst 3 000 per år.

Med hänvisning till det ovan anförda föreslår jag därför att fullmäktige beslutar
att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett koncept för att erbjuda kommunens anställda ett brett urval av förmånscyklar.

Inga kommentarer: