2022-02-03

Svenska FN-soldater och ryska legoknek-tar jagar jihadister i militärdiktaturens Mali av Gunnar Stensson

Majoriteten av USA:s trupper i Irak, Syrien och Afghanistan är eller har varit legosoldater. Välavlönade. Att använda legoknektar innebär många fördelar för USA. Bland annat slipper man ta ansvar för legosoldaternas krigsförbrytelser. Det är också en mycket lönande bransch för kreativa entreprenörer i bolag som Haliburton och Blackwater
   Det var bland annat sådant som avslöjades av Wikileaks. Avslöjandena ledde till kritik men knappast till någon förbättring. President Obama fortsatte att använda sig av legoknektar långt efter avslöjandena. Likaså Trump.


The King gives a speech to the Swedish UN unit.
Photo: Rickard Törnhjelm/The Swedish Armed Forces

Frankrike leder FN-styrkan Task Force Takuba i sin tidigare afrikanska koloni Mali. Styrkan består av soldater från flera länder, däribland Sverige. Dess uppgift är att bekämpa jihadister som mördar och plundrar.  Den har verkat i åtta år utan att lyckas och Sverige ska ta hem sina trupper i vår.
   Ryssland imiterar USA:s strategi och har bildat Wagner Group som en motsvarighet till Haliburtons och Blackwaters legoknektar.
   Ryssland bedriver en mycket aktiv Afrikapolitik. Centrum för det ökande ryska inflytandet är Centralafrikanska republiken som gränsar till Mali. Det handlar bland annat om stora oljetillgångar.

Förra våren genomfördes en militärkupp i Mali. Landets nye ledare Assimi Goita inbjöd den ryska Wagnergruppen ”för att skapa säker-het”. Initiativet kom troligen från Ryss-land. Nu samarbetar alltså FN-soldaterna, inklusive de svenska, med Malis nya militär-diktatur och de ryska legoknektarna mot jihadisterna.
   Wagnergruppens legoknektar är liksom de amerikanska lego-soldaterna ”lönnmördare”, för att använda Allan Lidmans (L) definition. (Sydsvenskan 2/2). Genom att använda legosoldater kan Ryssland liksom USA undgå ansvar för begångna krigsförbrytelser.
   Allan Lidman kräver att det svenska tillbakadragandet från Mali ska påskyndas. I varje fall är ett svenskt tillbakadragande från Mali mycket angeläget oavsett situationen i Ukraina. Och det kommer.

Inga kommentarer: