2022-02-03

Rapport från riksdagen: Försvarsdebatt i Agenda och snart kongress!

 

Den här veckan rivstartade för mig när jag i söndags var med i SVTs debattprogram Agenda och pratade om försvarspolitik. Det var såklart både nervöst och spännande! Jag fokuserade på att vi behöver bygga upp det civila försvaret för att ha ett robust samhälle som kan stå emot civila hot som klimatförändring, cyberattacker och såklart pandemier, samt vårt motstånd mot Nato. Försvarsministern var också med och han och moderaten tog den mesta av talartiden (som vanligt), men jag är nöjd med min insats! Titta i efterhand här.

Under veckan har riksdagen fattat beslut om årets första extra ändringsbudget med anledning av pandemin. Innan pandemin var det ovanligt med ändringsbudgetar, men under den kris som har varit så har riksdagen vid en lång rad tillfällen beslutat om extra pengar till olika delar av samhället. Denna gång handlade det om bland annat medel för testning och smittspårning. Riksdagen har också påbörjat vårens arbete med att gå igenom alla motioner som skrevs av ledamöterna i höstas. De debatteras i olika block under de kommande månaderna. Först ut var trafikutskottet som debatterade kollektivtrafikfrågor. Vänsterpartiet har många motioner på området, bland annat om färdtjänst, Gotlandstrafiken, biljettsystem och såklart övergripande om mer och bättre kollektivtrafik. Se debatten här.
   Ett annat ärende som många har engagerat sig i är ett beslut om straffskärpning för brott mot djur, där brottet grovt djurplågeri nu får straffskalan fängelse 6 månader upp till 4 år. 
   I veckans frågestund till ministrarna ställde Vänster-partiet två frågor: Dels om hur de höga bränslepriserna påverkar näringslivet och dels om problem för läkarstudenter när de missar tentor och riskerar att behöva ta paus i sin utbildning flera terminer. 

I helgen håller Vänsterpartiet kongress! Det blir en digital kongress även denna gång, trots att man länge planerade för en vanlig fysisk kongress. Det viktigaste på kongressen är att anta valplattformen och det finns en mycket stor mängd motioner som ombuden ska ta ställning till. Alla handlingar finns på Vänsterpartiets hemsida och kongressen sänds som vanligt på hemsidan och även vissa delar på SVT. Klockan 13.00 imorgon fredag inleds kongressen med tal av partiledaren. Jag återkommer med rapport nästa vecka!
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot, Lund         

Inga kommentarer: