2022-03-17

Efter beslutet om livsmedelsförsäljning på Nova: MP kräver en bred och öppen detaljplanprocess

 

Genomför en bred och öppen planprocess när det gäller detaljplan för livsmedelsförsäljning på Nova! Det föreslår nu Miljöpartiet i en skrivelse som lämnats in till Byggnadsnämnden. Nämnden fattade i februari beslut om att säja ja till att starta en detaljplaneprocess för att möjliggöra livsmedelsförsäljning på Nova. MP, V och FNL röstade emot det beslutet. I nämndens beslut ingick också att planförfarandet skulle ske enligt det ur insyns- och påverkansmöjligheter minimalistiska planförfarandet: ”standardförfarande i delegation”. Bland annat behandlas frågan om att anta planen bakom Byggnadsnämndens lyckta dörrar. Eftersom MP yrkade avslag på att starta en planprocess fick vi av formella skäl inte möjlighet att vid nämndbehandlingen yrka på ett annat och öppnare planförfarande.

Allvarliga konsekvenser
MP anser att frågan om att tillåta livsmedelsförsäljning på Nova är en fråga som kan få allvarliga konsekvenser för hela Lunds kommun. Risken för ytterligare utarmning av handeln i stadskärnan och i stadsdelarna är uppenbar. Livsmedelsförsäljning vid Nova kommer också att leda till ökad motorfordonstrafik och därmed också ökade utsläpp av växthusgaser, trängsel samt ökade olycksrisker.

”Betydande” intresse för lundaborna
I Plan- och bygglagen föreskrivs att vid planer som är av ”betydande intresse för allmänheten” ska ett annat och bredare upplagt planförande tillämpas: ”utökat förfarande”. Ett sådant planförfarande ger allmänhet och andra intressenter större möjlighet till insyn och påverkan, och slutpunkten i processen är diskussion och beslut i kommunfullmäktige, vars dörrar alltid är öppna för allmänheten. MP anser att frågan om livsmedelsförsäljning på Nova definitivt är av ”betydande intresse” för lundaborna. Därför föreslår partiet nu att Byggnadsnämnden ska ta beslut om att övergå till ett utökat planförfarande – för en bred och öppen planprocess.
Ulf Nymark (MP)
ledamot i Byggnadsnämnden

Inga kommentarer: