2022-03-17

Rapport från riksdagen: Kriget, bensinpriset och Försvarsberedningen

Det har verkligen varit tre intensiva och påfrestande veckor. Bilderna, filmerna och rapporterna från kriget i Ukraina är fruktansvärda att ta del av, och nu tar Sverige emot väldigt många flyktingar. Det är mycket viktigt att kommuner, myndigheter, organisationer och frivilliga hjälps åt och gör sitt allra bästa för att de som flyr från kriget ska kunna få en fristad. Det är samtidigt upprörande att se hur flyktingarna som kom från Syrien och Afghanistan 2015 behandlades, och fortfarande behandlas, annorlunda. Alla som flyr måste ges samma mottagande. Förutom ett bättre och mer värdigt flyktingmottagande har Vänsterpartiet den senaste veckan lyft att Sverige bör hjälpa ryska desertörer och oppositionella. läs artikel i Alltinget.

   De nordiska vänsterpartiernas partiledare har också gjort ett gemensamt uttalande om kriget i Ukraina.

Redan innan kriget i Ukraina har höjda energi- och drivmedelspriser varit en stor fråga i Sverige och drabbat många. Igår la Vänsterpartiet fram ett förslag om hur bensin- och dieselpriset kan sänkas, och vi har sedan dess förhandlat fram ett förslag med andra partier. Läs mer om det här.


Vänsterpartiet i Region Skåne har samtidigt lagt fram ett förslag om att sänka biljettpriserna i kollektivtrafiken, läs det här. Kollektivtrafik och cykel måste vara förstahandsalternativen för resande när så är möjligt, det är sådana förändringar som krävs för att vi ska kunna möta klimatförändringarna. För att detta ska kunna ske måste vi sänka priserna och bygga ut både kollektiv-trafiken och säkra cykelvägar.

Under de senaste tre veckorna har jag deltagit i möten med Försvarsberedningen. Beredningen är ett grupp som regeringen sammankallar för att ha diskussioner med partierna om försvarspolitiken. Vanligtvis arbetar den inför de femåriga försvarsbesluten, men nu sattes den ihop för att diskutera höjningar av försvarsbudgeten. Det handlade dels om tillskott i budgeten för både det militära och det civila försvaret i år 2022 och dels om ökning av försvarsbudgeten till 2 % av BNP framöver.
   Vänsterpartiet är vanligtvis inte ett parti som går med på höjd försvarsbudget, men denna gång gör vi det. Vi ser dels att vi lever i en mer sårbar och osäker värld, både med de ökande civila hoten från cyberattacker, pandemin och klimatförändringen, och dels den beredskap som nu krävs efter Rysslands invasion av Ukraina. Ett starkt svenskt försvar krävs också för att hålla diskussionen om Nato-medlemskap borta, vi måste kunna försvara oss själva om det skulle behövas. Det blev 7 möten allt som allt. Vi får arvode för varje möte (1900 kr) och jag skänker såklart hela mitt arvode till Röda Korset och Läkare utan gränser.

Några av de beslut som riksdagen har fattat de senaste veckorna är motioner om stöd till personer med funktionsnedsättning, där vi fick igenom ett beslut om att Huvudmannautredningen som nu pågår även ska utarbeta förslag som gör att samtliga hjälpmoment för alla grundläggande behov ska ge rätt till personlig assistans samt att det bör utarbetas nationella riktlinjer för rehabilitering, habilitering och hjälpmedel. Riksdagen har också fattat beslut om motioner som rör fiskepolitik, där det bland annat beslutas om det regionala, lokala och småskaliga fiskets betydelse för livsmedelsstrategin. Vidare har det beslutats om en extra ändringsbudget med lån till Ukraina och krav på märkning och registrering av katter (precis som det finns krav på hundar). Riksdagen har återigen avslagit motioner om att införa republik samt motioner om att söka medlemskap i Nato.
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot, Lund 

Inga kommentarer: