2022-09-01

Den gröna lungan i södra Lund blir punkterad!

Under maj månad 2022 beslutade politikerna i Lunds kommun att ge en markreservation till fastighetsbolaget Hemsö AB för att projektera och bygga ett Idrottscenter på Källby koloni-och odlingsområde som gränsar till bostadsområdet Klostergården. Det är skandalöst att man inte innan beslutet i kommunstyrelsen har samverkat med de boende i södra Lund och brukarna av odlings- och kolonilotter. Samverkan med kommersiella aktörer har däremot aktivt drivits av de styrande politikerna.


Trots protester från boende och brukarna av koloni- och odlingslotter under våren 2022 har inte styrande politiker skickat tillbaka förslaget om markanvisning till sina tjänstemän. Det är fullständigt känslokallt och cyniskt att man inte tror att människor som haft kolonier- och odlingslotter upp till 50-60 år blir förkrossade. För 7000 människor som bor och vistas kring Källby kommer deras gröna lunga att bli ordentligt punkterad.

Att lyfta upp fingret i luften och ta reda på vad människor runt Källby tänker och känner borde vara elementärt för styrande politikerna. För att inte tala om konsekvenserna för naturen, den biologiska mångfalden och djurlivet på Källby. Dessutom är detta område mycket viktig för stadens motståndskraft mot effekterna av klimatförändringar. Att bevara de befintliga gröna ytor i Källby området innebär också att man minskar risken för översvämningsskador vid extrema väder.
   Reaktionerna på planförslaget och markreservationen har varit massiva. På kort tid bildades arbetsgruppen ”Bevara Källby Natur” med aktiva medlemmar från alla 4 koloni- och odlings områdena. Under några veckor samlades nästan 2000 namnunderskrifter in. Arbetsgruppen ”Bevara Källby Natur” har tagit eget initiativ och bjudit in politiker och kommunens tjänstemän så de blivit informerade om hälsoeffekterna, natur- och miljö konsekvenserna.

Fler o fler politiker har idag förstått vikten av att värna och bevara Källby natur. Arbetsgruppen kommer att fortsätta att informera medborgare och politiker om vikten av att skydda de gröna mjuka ytorna i södra Lund.
Vi kräver därför att kommunstyrelsen i Lund drar tillbaka förslaget om att bygga på Källby koloni- och odlingsområde.
BevaraKällby Natur 

Inga kommentarer: