2022-09-01

Nooshi löser elkrisen!

En kunnig, påläst och pedagogiskt övertygande Nooshi Dagostar, V, föreslog i SVT:s partiledarutfrågning en ny, enkel modell för att sänka södra Sveriges skenande elpriser.


Ny modell kan sänka elpriset: ”Så enkelt är det” lyder rubriken på Erik Magnussons detaljerade redovisning av Nooshi Dagostars förslag (SDS 30/8).
   Modellens upphovsman är den oberoende energiexperten Bengt Ekenstierna. På 1970-talet jobbade han på Sydkraft, som vd för Eon gas förhandlade han 2006-2007 i Moskva om ryska gaspriser, som vd för Eon Nät var han med om att ta fram en nordeuropeisk prissättningsmodell som fungerade väl till förra året.
   Det nya förslaget går under beteckningen Beken-modellen och har avvisats av både S och M. Men Nooshi insåg dess potential.

Bengt Ekenstierna berättar: ”Vänsterpartiet kontaktade mig i början av augusti och ville informera sig. Jag gav dem upplysningen. Därefter gjorde de Beken-modellen till sin och gav den en politisk paketering.”
   Han fortsätter: ”Jag ger dem förklaringar efterhand när de velat klarlägga att Sveriges höga elpriser inte alls hamnar hos Vladimir Putin. De hamnar i stället i händerna på kraftbolagen, Svenska kraftnät och Finansdepartementet.”
   Exportpriset på el påverkar inte det inhemska svenska priset om man tillämpar Beken-modellen. Det handlar inte om att förbjuda eller fördyra svensk export, utan att säkra fortsatt modesta svenska elpriser.
   Nooshi Dagostar lyckades på kort tid ge väljarna en klar och tydlig redovisning för det enkla och geniala förslaget.
   Den som vill skaffa sig mer kunskap kan till att börja med läsa Erik Magnussons artikel. Förslagets betydelse är inte begränsat till elmarknaden. Under Putin-krigets påfrestningar kan det tillämpas på flera andra marknader.
   Vid partiledarutfrågningen gjorde Nooshi Dagostar det till sitt!

Ursula von der Leyen presenterade på tisdagen ett liknande förslag vid det energipolitiska toppmötet i Köpenhamn om utbyggnaden av vindkraft i Östersjön. Elpriset ska inte längre sättas utifrån dyraste kraftkälla varje givet ögonblick. Beslutet om den nya modellen kan komma redan den 9 november vid ett extramöte med EU:s energiministrar.  Beslutet blev ännu angelägnare när kärnkraftverket Ringhals havererade.
   Heja på, Ursula och Nooshi!           

Inga kommentarer: