2022-09-01

Hackat och malet i valrörelsen av Ulf N

 

Lundamoderaterna mal på om sänkning av kommunalskatten, trots att kommunen beräknas gå med ett underskott på 116 miljoner nästa år. M:s skattesänkningsförslag, om det mot förmodan skulle gå igenom, innebär 50 miljoner i tappade intäkter nästa år. Sammanlagt för de tre kommande åren innebär M-förslaget minskade inkomster för kommunen på ca 400 miljoner. Dessbättre har nu L, C och FNL gått ut och hackat sönder M-förslaget.

M-lurendrejeri
I personligt adresserade sms-meddelanden försöker nu moderaterna värva röster. ” ”Röstar du på oss till kommunen och riksdagen får en familj med två som jobbar en skattesänkning på 17 000 kronor per år”, skriver Rasmus Törnblom. Observera: han skriver inte att det blir den skattesänkningen om M får majoritet för sina förslag; han lovar skattesänkning enbart genom att lägga sin röst på M – hur han nu ska fixa till det. Det här är förstås inget annan än lurendrejeri och nästintill försök till röstköp.

Hur ställer sig kvintettpartierna till samarbete med SD?
Moderaterna i Lund har ju varit tydliga med att de gärna samarbetar med SD. Men det har varit betydligt tystare från de övriga fyra partierna i kvintetten. Nog är det väl ett hygienkrav att alla partier som på riksplanet förespråkar samarbete med SD också deklarerar hur de ser på lokal samverkan med detta brunmylleparti. Och hur ställer sig FNL? I partiets valbroschyr säjer de bara att de samarbetar med alla ”goda” krafter. Frågan är om de ser SD som en ”god” kraft?

Kommer FNL att satsa 67 miljoner på klimatåtgärder?
Apropå FNL, Förnya Lund, detta parti som minst av allt står för någon förnyelse av Lund, snarare tvärtom, lovar i valrörelsen att satsa 1 procent av kommunens skatteintäkter på klimatåtgärder. I november kommer sanningens minut för FNL: kommer de att lägga in 67 miljoner i sitt budgetförslag? Jag tvivlar starkt på detta, men osvuret är förstås bäst.

Massiv nedskräpning
Mera om FNL. Partiet har sökt och fått tillstånd för uppsättning av valaffischer på 97 platser i Lunds kommun. Kommunen är nu nedlusad med deras affischer. Givetvis ska partier ha rätt att sätta upp affischer i valrörelsen, men det borde väl finnas gränser för hur många som får sättas upp. När FNL lusar ner kommunen är det ju egentligen en fråga om massiv nedskräpning.

Flera partier nu emot breddning av E22
I lördags var det demokratidag på Linero torg. Samtliga partier var närvarande för att presentera sin politik och svara på frågor. Överraskande nog visade det sig nu att flera borgerliga partier var emot breddningen av E22. Tyvärr hann jag inte direkt skriva ner vilka partier som uttalade sig mot breddningen och nu i efterhand är jag osäker på vilka partier det var. Ovisst var också huruvida dessa partier var beredda att gå till handling och försöka stoppa breddningen. KD var i varje fall helt klart för en utbyggnad av E22. De låtsas tro att det inom kort ska färdas enbart klimatneutrala bilar på motorvägen. Vilket förstås är en orimlighet. De fossilbränslebilarna kommer att rulla lång tid framöver. Och att produktionen av bilar ska bli klimatneutral inom överskådlig tid KD-representanten försiktigtvis inte in på.

Inga kommentarer: