2022-09-01

Ta fram ett pantsystem för flergångsförpackningar för hämtmat

Motion till Lunds kommunfullmäktige

Från och med januari 2024 träder en ny lag i kraft som gör att restauranger och andra som säljer mat eller dryck i engångsförpackningar av plast blir skyldiga att erbjuda kunderna flergångsförpackningar.
   Göteborgs kommun har nu, i samarbete med näringsidkarna som första svenska kommun infört ett system med flergångsbehållare, som kan lämnas tillbaka på valfri restaurang som ingår i systemet. Om inte lådan eller muggen lämnas tillbaka kommer kunden att debiteras 50 kronor.
   Det finns goda skäl för Lunds kommun att nu ta initiativ och i samarbete med branschen introducera ett pantsystemför flergångsförpackningar för hämtmat.
   I Sverige används nästan 2 miljarder hämtmats-förpackningar per år. (Källa: Göteborgs kommun). Det innebär att engångsförpackningarna, speciellt av plast, ökar dramatiskt. Enligt organisationen Håll Sverige rent står engångsmuggar och engångslådor för 14 procent av all nedskräpning på stan och av den plast som hittas på Europas stränder är cirka hälften engångsartiklar.
   Flergångsförpackningar för hämtmat står helt i överensstämmelse med Lunds kommuns målsättning att minska avfallet och nedskräpningen och vara klimatneutral kommun år 2030.

   Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att ge kommunstyrelsen i uppdrag att i samarbete med restaurang- och kafébranschen ta fram ett pantsystem för flergångsförpackningar för hämtmat

Ulf Nymark, Miljöpartiet

Inga kommentarer: