2009-03-05

Moderaterna och Veolias stöd till ockupationsmakten
av Ulf Nymark

Transportbolaget Veolia är en av Lunds kommuns entreprenörer. Samtidigt är Veolia verksamt med att tillsammans med den israeliska staten bygga ut ockupationsmaktens infrastruktur i al-Quds/Jerusalem.
Hade den borgerliga kommunledningen några tankar på att agera med anledning av att Lunds kommun har avtal med Veolia, frågade Demokratisk Vänster i en interpellation, ställd till Tekniska nämndens moderate ordförande Tomas Avenborg (Se VB nr 2 2009). DV och andra undrande lundabor fick svar vid sammanträdet i fullmäktige den 26 februari.
Mera precist gick våra frågor ut på Avenborg var beredd att å Lunds kommuns vägnar protestera mot Veolias verksamhet på ockuperad mark i Palestina. Vi undrade också om han var beredd att verka för att vid upphandlingar ställa etiska krav på entreprenörer så att vi inte gör upphandlar av företag som medverkar i eller stödjer brott mot internationell rätt.
Det svar DV fick från den m-märkte nämndsordföranden är belysande, varför det här återges oavkortat i de delar som rör själva frågeställningarna: Så här svarar Avenborg (mellanrubrikerna är VB:s):

Så här tycker Veolias direktör …
”Min kunskap om Veolias involvering i projektet på Västbanken är begränsad. Jag tog därför reda på vad Veolia Sveriges VD sagt om projektet. (Avenborg hänvisar här till en artikel av Veolias Sveriges VD Tomas Wallin. Min anmärkning). Det visar sig att Veolias inställning är att de levererar en kollektivtrafik som är till för alla och de har för avsikt att avbryta sitt engagemang om det ställs krav på segregering i tillgången till trafiken.

… och jag tycker som han
Att dessutom spårvägsprojektet kom till som ett resultat av samsyn mellan Israel och PLO för att stärka infrastrukturen i området gör Veolias inblandning mindre problematisk. Jag tycker att Veolia Sveriges VD:s inställning i frågan är bra och jag tycker att det är tråkigt att ett projekt som till en början skulle stärka en region med en gammal konflikt nu för en så dålig stämpel.
När det gäller upphandlingar är det alltid svårt med gränsdragningar. Vad som ska vara med och inte vara med och hur detaljerat. Jag tycker inte att man kan, från det jag fått fram, säga att Veolia tagit sida i någon internationell konflikt. Om interpellanten menar att ett företags verksamhet inte får finnas i delar av världen där det finns konflikter så kommer det bli svårt för något större företag att vara del i upphandlar i Lunds kommun. Frågan är också om i din (sic!) tur deras leverantörer finns med i konflikter. Om Veolia eller annat företag väljer att köra bussar av ett märke som finns där det finns stridande parter, ska det då också diskvalificera bolaget för uppdrag i Lunds kommun?

Brott mot internationell rätt inget hinder
Det finns alltid anledning att utveckla upphandlingsprocesser och då också utveckla de etiska regler som vi har för upphandling. Jag utesluter inte att det går att göra mer för att utveckla regelverket men interpellanten gör det lite för lätt för sig när man ställer ett ultimatum mot indirekt inblandning i brott mot internationell rätt.
Så för att svara på frågorna:
1. Jag är nöjd med Veolias VD:s ställningstaganden i SvD 20/1 2009 och ser ingen anledning för Lunds kommun att agera vidare i frågan.
2. Att ställa krav i upphandling på det sätt som interpellanten framför ser jag som omöjligt att genomföra. Däremot kan det finnas möjlighet att finslipa de instrument som kommunen använder vid upphandling för att öka kraven på etik i alla områden.”
Så långt alltså Avenborg, Tekniska nämndens ordförande och tillika moderat kommunalråd.

Protester från de ockuperade
För att sammanfatta såväl interpellatioinssvaret som en ganska lång och bitvis häftig fullmäktigedebatt:
1. Avenborg bekvämar sig inte att hämta information från något annat håll än en part i målet – en Veoliadirektör.
2. Den påstådda ”samsynen” mellan Israel och PLO som både Avenborg i Veolias efterföljd hävdar existerar inte. Såväl palestinska människorättsorganisationer, Arabförbundet och PLO har protesterat mot spårvägsbygget.
3. Tekniska nämndens ordförande väljer att tala om ”konflikter” i största allmänhet. Men konflikten Palestina-Israel är inte vilken konflikt som helst, ingen liten skärmytsling – det är en halvsekellång israelisk ockupation palestinsk mark som fördömts i ett otal FN-resolutioner.
4. Moderaterna tycker det är helt åkej att använda lundabornas skattepengar för att upphandla tjänster hos företag som samarbetar med ockupationsmakten i dess ansträngningar att stärka sitt grepp över det ockuperade folket.

Inga kommentarer: