2010-03-11

Brev från fjärran av Gunnar Sandin

Det här bidraget författades förra veckan när jag ännu befann mej i Schweiz men det nådde på grund av omständigheterna inte fram till VB:s dator. Men det har inte förlorat sin relevans.
Rodel eller arbete – dubbla budskap, kommenterade redaktionen min vistelse därnere. Men vid hemkomsten från en intervju med Sydsvenskan låg det ett större översättningsjobb och väntade, så jag fick justera mina planer.

---

I förgrunden en sluttning med en ekologisk bondgård, driven av grönavågare. Därbortom en utlöpare av Zürichs förortsbebyggelse, kopplad till stan med en järnväg på vilken det kilar fram åtta tåg i timmen. Ytterligare söderut en långsträckt sjö, så höjder och sist en rad med vita alptoppar. Schyst och stundtals distraherande utsikt från ett arbetsrum.

Det är i sammanhanget omöjligt att låta bli att återanvända rubriken på Lenins brev till den revolutionära hemmafronten på våren 1917. Han satt ju också i Zürich. Kanske underrättade han sej liksom jag om dagshändelserna i landets ledande tysk- respektive franskspråkiga tidning, Neue Zürcher Zeitung och Le Temps. Lenin gav goda råd till dem därhemma. Jag ska också ge goda råd, fast inte till mina politiska meningsfränder.

De tidningarna, plus affischer inför förestående kantons- och kommunval, vittnar dagligen om vilken stor sak klimatskepsisen har blivit härnere. Ja, enligt rapporter är den minst lika stor i Frankrike och England. Den märks på nyhets- och kommentarplats, i insändare och inte minst i annonser.

Just idag var det en helsida från organisationen Auto-Allianz, det vill säga bilalliansen. Den börjar med att påminna skogsdödslarmet på 1980-talet som främst var en kontinental företeelse men märktes en smula även i Sverige. Titta bara, säger annonsen, skogen frodas som aldrig förr! Nu försöker sej vänstern på ett nytt larm för att kunna höja skatterna och begränsa medborgarnas automobila rörelsefrihet. Lika grundlöst nu som då. Det inser verklighetens folk till skillnad från byråkraterna borta i Bern.

Helt grundlöst var det förstås inte. Det fanns barrskog som mådde illa av ovanligt torra somrar och svavelutsläpp. Men nu har somrarna varit mer normala och svavlet har minskat genom rening i väst och avindustrialisering i öst. De schweiziska granarna mår prima såvitt jag kan se.

Det politiska parti som främst driver den klimatskeptiska linjen är inte oväntat Schweizerische Volkspartei, detsamma som bland annat drev minaretförbudet. Dess närmaste svenska motsvarighet är ju Sverigedemokraterna. Och det är till dem jag nu vänder mej, fast med förhoppningen att de inte lyssnar.

Jag är besviken på er! Visst befolkas ert parti mest av mörkmän och kufar, men som sign. Lucifer påpekat här i Veckobladet tycks det finnas en taktiskt begåvad och kanske rentav intelligent ledning – den har ju formats i Lund. Märker ni inte att det kanske inte räcker med främlingsrädsla och lite folkhemsnostalgi? Ni harvar ju fortfarande kring fyra procent i mätningarna och det finns risk att ni inte klarar riksdagsspärren. Ni behöver exploatera en rejäl missnöjesfråga.

Gör därför som era likar nere på kontinenten! Förneka den globala uppvärmningen, eller säg åtminstone att den beror på kosmiska krafter som människan inte kan påverka. Säg att klimatlarmen är påhitt från vänstervridna intellektuella med bas i Stockholms innerstad som vill få bort bilarna och fylla landskapet med förfulande vindkraftverk. Det budskapet kommer att gå hem inte bara hos era kärnväljare (lågutbildade män i glesbygd). Och ni får inga konkurrenter för de etablerade partierna har alla bundit sej för den bil- och glesbygdsfientliga högskattepolitiken. Påminn om hur kallt det har varit i vinter. Det är visserligen skillnad mellan klimat och väder men lågutbildade män i glesbygd är inte alltid så duktiga på nyanser. Men kör inte lika hårt som schweizarna med höger/vänster-dimensionen. Vänstern har en allmänt större legitimitet i Sverige och ni behöver röster även från småfolket.

Som kampanjledare kan jag rekommendera Kenneth Winsborg i Dalby.
Hoppas alltså att ni inte läser detta.

Inga kommentarer: