2010-03-11

Öppet brev till Miljöpartiet i Lund av Ulf Nymark

Lockas ni av den borgerliga miljöpolitiken?

Kära vänner i Miljöpartiet!
Det är med stor förvåning som vi i Demokratisk Vänster tagit del av tidningarnas referat från det MP-medlemsmöte som fastställde er kommunala lista. Vår förvåning gäller förstås inte hur listan ser ut, utan att ni nu verkar öppna dörren för ett samarbete med det borgerliga blocket.
Visserligen för att er miljöpolitik enligt vår uppfattning under den gångna mandatperioden i vissa stycken har varit tämligen bleksiktig och trevande. Men att ni för den skull vill hämta stöd och inspiration från de borgerliga förefaller oss synnerligen anmärkningsvärt. ”Det har skett en utveckling inom de borgerliga”, menar en av era ledande företrädare.
Är det månne de borgerligas ivriga byggande av bilvägar och motorvägsavfarter som tilltalar er? Eller är det deras satsningar på biltillvända köpcentra vid Mobilia och Pilsåker? Är det deras klimatpolitik i stort? Borgerligheten tycks visserligen nu vara beredd att sätta upp mål för kliimatpolitiken som ser ganska tilltalande ut, men ingenting av deras hittills förda politik talar för att man är beredd att sätta in verksamma åtgärder för att nå målen. Men det är kanske borgerlighetens upptrappande ianspråktagande av jordbruksmark för bostäder verksamheter och bilvägar som ni vill ansluta er till? Kanske bedömer ni deras nedskärningar på parkskötsel och trädförnyelse som klok miljöpolitik? Ser ni måhända de ideliga höjningarna av taxan i kollektivtrafiken som en framtidssatsning?
Visst, vi är medvetna om att det i en del av dessa frågor finns delade meningar hos de rödgröna partierna. Men som en samlad bedömning kan man inte bortse från att de gröna frågorna ges betydligt större vikt och uppmärksamhet på den rödgröna sidan i lundapolitiken. Och det är faktiskt inte enbart MP:s förtjänst!
Vi har svårt att se att det är den borgerliga miljö- och klimatpolitiken som lockar er. Det måste därför vara andra politiska områden som ni bedömer vara viktigare än miljöfrågorna som får er att fundera på att krypa in i borgerlighetens famn. Vilka områden det kan vara och vilken positiv ”utveckling” som enligt er mening skett hos de borgerliga är det nog en hel del väljare i Lund som skulle vilja veta – före valet.
Omedelbart efter 2006 års val gjordes en överenskommelsen om samverkan mellan S, MP, V och DV. Överenskommelsens första och mest grundläggande punkt lyder: ”Partierna samarbetar med utgångspunkt i erfarenheterna med det gemensamma programmet ’Trettiofyra punkter för ett rödgrönt Lund’ och med siktet inställt på att till 2010 återkomma i majoritet”. Från Demokratisk Vänsters sida kan vi inte annat än att djupt och uppriktigt beklaga att ni nu flyr från denna överenskommelse. Vi ser fram mot en förklaring till vad som fått er att utan vidare spisning överväga att slänga denna överenskommelse i soptunnans fack för pappersåtervinning.
Lund 100309
Med miljövänliga hälsningar
Ulf Nymark

ordförande i Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: