2010-05-06

Greider: Vägvalsvalet, slaget om välfärden
av Kajsa Theander

Utlys nyval om Sverigedemokraterna blir vågmästare i höstens val. En allians över blockgränsen skulle bli ödesdiger. Vi står inför det mest ideologiska valet i Sverige sedan 30-talet.
Det sa Dalademokratens chefredaktör Göran Greider inför en fullsatt ABF-lokal i Lund i måndags.

Valet i höst är det viktigaste valet sedan 30-talet, inledde Göran Greider. Det är ett vägval som vi inte gjort på länge. Förra valet, 2006, var vi trötta på politik. Nu är det annorlunda. Valrörelsen är laddad med systemskiftestankar. Precis som på 30-talet när man ville ha ett annat samhälle. Fyra år till med regeringen Reinfeldt kan bli ödesdigert. Och det är ett annat tryck i valrörelsen den här gången. Det är mer fart på folk. När jag reser runt och pratat med folk kommer många frågor om hur det ska bli med a-kassan och annat.
Vi har en treenighet kring makten, påpekade han. Det är den politiska makten, den ekonomiska makten och den mediala makten. Och den är samlad i samma händer. Varje morgon vaknar 600 borgerliga media och ca 25 socialistiska. Och ni i den här regionen vet vad det betyder. I Dalarna har vi fortfarande en tidning som står på benen trots finanskris och allt. Enda skälet till att Dalademokraten inte blir en rikstidning är att vi inte kan kalla oss Sverigedemokraten.

Svarslösa sossar
För att kunna vinna valet måste man förstå varför man förlorade det förra valet, påpekade Greider. Det var två skäl. När moderaterna kom med en helt ny retorik och pratade om det nya arbetarpartiet och välfärdens kärna framstod sossarna som helt svarslösa. De kunde inte slå hål på den retoriken. Och det berodde på att s under åren blivit för lite motståndare. Avståndet var för litet för att folk skulle förstå skillnaden. Socialdemokraterna hade inte ett språk att hantera det som moderaterna sa. Det blev underliga debatter. Som t.ex. när moderaterna sa att de skulle sälja ut statliga företag och Östros svarade att "det ska vi också men inte lika snabbt".
Det andra skälet till valförlusten är att s aldrig lyckades berätta att frågorna om välfärd inte handlar om individuella frågor utan om makt. Och det är fortfarande så. A-kassans storlek rör inte bara den enskilde individen. Den rör hela samhället.
Jag är i botten marxist, sa Greider. Det betyder att maktanalysen är viktig. Maktens centrum ligger hos dem som äger produktionsmedlen. Vi måste beskriva samhället som ett maktlandskap, med ett centrum. Det är vanligt att man betraktar makten som "politikerna". Den synen måste breddas. I själva verket är det ofta inte politikerna som har makten. Greider citerade Rudolf Meidner som sa: "Om vi inte förstår vilka som har makten över kapitalet förstår vi oss inte på politiken."

Kontokortsvarelser
Vad innebär då slaget om välfärden? Sedan alliansen kom till makten är det fokus på tre områden, sa Göran Greider. Det är försämringen av a-kassan, skattesänkningarna och den hårdare synen på sjukskrivna. Alla tre områdena slår hårt och direkt mot den svenska välfärdsmodellen som byggts sedan 1930-talet.
Försämringen av a-kassan innebär att fackföreningsrörelsen försvagas. Själva kärnan i den svenska modellen är att det finns en stark fackföreningsrörelse. Den borgerliga alliansen säger i sin retorik att de håller fast vid kollektivavtalen men i praktiken slår de alltså undan benen för fackföreningsrörelsen.
Skattesänkningarna leder till lägre inkomster för staten. Men de leder också till lägre legitimitet för systemet. Välfärden blir så dålig att stora delar av medelklassen inte vill betala till den. Man kan jämföra med USA där Obama haft stora bekymmer med oviljan att betala skatt. Risken är stor att om alliansen får hålla på i fyra år till så kommer allt fler att tänka att vi kan fixa vår välfärd själva. Alliansen gör oss mindre än vad vi är, menar Göran Greider. Vi är politiska varelser och sociala varelser men borgerligheten försöker krympa ner oss till plånboksvarelser. Eller man skulle kanske säga kontokortsvarelser, tillägger han. Det kan bli så att vi uppfattar gränsen för vårt privata liv som densamma som gränsen för samhället. Det är nästan det värsta som kan hända, säger Göran Greider. Som tur är är skattefrågorna inte det som folk tycker är viktigast. Det stora intresset för skattefrågorna ligger hos medieeliten. T.ex. rut-avdraget, som det har visat sig att många i medieeliten själva utnyttjar. Det är medierna som sätter agendan för vilka frågor som är viktiga, påpekar Greider. Men svenska folket tycker att det är väfärdsfrågorna som är viktiga.
Vad gäller förändringarna i sjukförsäkringen kom de nog som en överraskning för svenska folket. Det blev en chock och den förändring som skakat om folket mest. Många långt upp i tjänstemannaleden har tyckt att det här inte är rimligt. Skälet för förändringarna var att skapa utrymme för skattesänkningar enligt vad Christina Husmark-Persson sa. Förändringarna har lett till att folk har blivit rädda för att bli sjuka.

Tre olika välfärdssystem
Det är mycket som står på spel, påpekar Göran Greider. Det handlar om vilken sorts välfärdssystem vi vill ha. Det finns tre olika välfärdssystem. Generell välfärd med progressiva skatter, den Skandinaviska modellen. Den gynnar jämställdhet och hög sysselsättning men den har alltid retat upp borgarna. Liberal välfärd, som man har i USA och i viss mån i Storbritannien. Där är välfärden inte generell utan inriktad på att hjälpa de fattigaste. Kristdemokratisk välfärd finns i Tyskland och Österrike. Den är konservativ och bygger på hemmafrumodell och välgörenhet.
Det är reala saker att välja mellan. Det är avgörande att hålla fast vid den skandinaviska modellen. Om alliansen håller på i fyra år till blir det en radikalt annan modell.

Rakt ut i ett fritt fall
Göran Greider har skrivit en bok som kom ut i fredags, dagen före första maj. Den heter: Det måste finnas en väg ut ur det här samhället. Det är en bra titel i alla fall, sa han blygsamt. Titeln är lånad från en låt av Bob Dylan. Fast jag har gjort om den lite, la han till. Boken utgår från hur det var när jag växte upp på 70-talet. Det var frihet, kvinnorörelse, handikapprörelse, miljörörelse och en massa mystiska vänstersekter. Själv är jag från Vingåker och gick med i vpk:s ungdomsförbund, mest i protest mot Göran Persson, sa han.
Det intressanta med 70-talet är hur ett samhälle kan komma i rullning när många saker började hända. Sen blev jag mäkta förvånad bara några år senare, berättade han. Jag klev rakt ut i ett fritt fall i början av 80-talet. Det var som ett omslag av väderleken. Ett nytt maskineri försökte omskapa oss alla till entreprenörer. Sen dess har det varit ett race mot galopperande ojämlikhet.
Varför blev det så? Vad var det som gjorde att hela samhällsklimatet svängde?
Jo, säger Göran Greider. Industrianställda var lätta att organisera. Det var många på samma arbetsplats. Det är svårare i den nya tjänstesektorn där välfärds- och servicearbetare är uppdelade på små arbetsplatser. En strejk får mindre betydelse. Därmed har det blivit lättare för marknadsliberalerna att driva sin politik när de inte har motståndarna så välorganiserade.

Läs Kommunistiska manifestet
Nu består arbetarklassen mest av kvinnor. Det har man missat i arbetarrörelsen och i hela vänstern. Man har inte hittat formen för att hantera hur den nya arbetarklassen ser ut. Arbetarklassen behöver en samhällsanalys, menar Greider. Man måste väcka till liv det idépolitiska arvet. Läs Det kommunistiska manifestet, uppmanar han. Köp boken och läs de tio första sidorna, säger han. De är mycket bra. Det är tankar som genomsyrade den tidiga arbetarrörelsen fram till och med 70-talet. Östros och Sahlin har nog inte läst den och skulle bli förvånade av uppmaningen.
Man måste beskriva samhället så att det jämlika samhället och det gröna perspektivet går hand i hand. Inte bara dela upp frågorna mellan sig i en ny regering så att miljöpartiet får de gröna frågorna och s och v var sina avgränsade områden.

Greider hoppas på att återuppliva ett idéarv som gått förlorat. Att de gröna och röda frågorna befruktar varandra. Alliansen bryr sig enbart om plånboksfrågorna.
Man kan fråga sig hur mycket egennytta och jagfixering ett samhälle egentligen tål, säger Greider och nämner bostadssektorn och friskolorna som exempel. Vi kommer att få "social houses" som i England när vi inte längre har någon bostadspolitik.
Det borde sättas igång en ideologisk debatt. Greider citerar Gustav Möller som sa att "offentlig verksamhet ska vara så bra att ingen vill välja något annat".

Biter sig i svansen
I frågestunden efteråt kom frågan om sverigedemokraterna upp och hur man bäst hanterar dem. Greider menade att bästa sättet är att det blir en tydlig höger-vänsterprofilering i valrörelsen. Då hindras sd. Om de blir vågmästare bör man utlysa nyval, säger han. Någon i publiken undrar om man inte då bör bilda regering över blockgränsen. Greider svarar att det är livsfarligt på lång sikt att skippa höger-vänsterperspektivet. Då biter man sig i svansen. Nyval är ovanligt för Sverige men det är en möjlighet.
En annan fråga handlar om makten över orden. Greider pratar om en bok han gett ut tidigare som heter "Liten ordbok för underklassen". Där skriver han om skattetryck som borde betyda tryck i skatterna. Om behovet av lönespridning som är löner som ska spridas bland alla och globalisering som är detsamma som världskapitalism.

Inga kommentarer: