2010-09-09

DV-reservation i fullmäktige:
Nya klimatmål för Lunds kommun

Demokratisk Vänster reserverar sig mot fullmäktiges beslut i ärendet om nya klimatmål för Lunds kommun. Vi reserverar oss till förmån för vårt eget yrkande.
Beslutet, som bland annat innefattar målsättningen att utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun ska minska med mint 50 % till år 2020, innebär att Lund, i motsats till Länsstyrelsen i Skåne län och till beräkningar för riket, låter den sektor som handlar med utsläppsrätter (dvs för Lunds del Lunds Energi) ingå i beräkningsunderlaget. Det gör det svårt att jämföra Lunds utsläppsnivåer med andra kommuner, med länet och med riket.

Att jämförelse omöjliggörs är illa nog. Värre är att beslutet att inkludera Lunds Energi i den samlade målsättningen för Lunds kommun – vilket alla partier utom DV var eniga om – innebär att den sektor som i princip redan beslutat om åtgärder för att nedbringa sina usläpp med mer än 50 % till år 2020 bär upp större delen av hela kommunens minskning. I sin tur innebär detta att den stora potential för utsläppsminskningar som finns inom den sektor som alltsedan 1990 kontinuerligt har ökat emissionerna, transportsektorn, inte utnyttjas. (Energisektorn har i motsats till transportsektorn successivt minskat sina utsläpp).

Hade kommunfullmäktige följt DV:s förslag och satt upp en separat målsättning för Lunds Energi (vars utsläpp till å 2020 skulle kunna sättas till nära noll) och samtidigt sätta upp målsättningen 50% minskning till år 2020 för övriga sektorers samlade utsläpp, skulle möjligheterna till emissionsminskningar i transportsektorn fullt ut kalkylerats. Lund hade med andra ord fått en ambitiös målsättning som hade möjliggjort att Lund åter tagit en plats i täten av kommuner som arbetar mot klimatförändringen. Den borgerliga majoritetens beslut leder inte kommunen till denna framskjutna position, vilket inte heller S, V och MP förslaget hade gjort om fullmäktige beslutat enligt dessa tre partiers förslag.
Sven-Bertil Persson, Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: