2010-09-09

Global Rättvisa

Valkompass om internationella frågor ska hjälpa väljaren att hitta rätt parti

Nätverket Global Rättvisa har lanserat en valkompass på nätet. Väljaren kan på www.globalrattvisa.nu jämföra sina åsikter i 14 frågor med riksdagspartiernas. Till skillnad från alla andra valkompasser fokuserar den på internationella utmaningar. Fokus ligger på den globala uppvärmningen, fattigdomsbekämpning, internationell handel och mänskliga rättighteter.
De katastrofala översvämningarna i Pakistan, Kina och Västafrika, liksom jättebränderna i Ryssland är en påminnelse om hur världen kommer att se ut om den globala uppvärmningen tillåts fortsätta. Extrema väderfenomen är en konsekvens som förutspåtts av FN:s klimatpanel.
– Många väljare oroas av tillståndet i världen och kommer säkert att låta partiernas åsikter i internationella frågor bli en viktig faktor i val av parti, säger Christin Sandberg från nätverket GlobalRättvisa.nu.
Flera politiska bedömare i dagspressen har noterat att omvärldsfrågorna kommit i skymundan i valrörelsen. Varken Fredrik Reinfeldt (M) eller Mona Sahlin (S) talade om klimatet och världshungern i sina sommartal. Nätverket Global Rättvisa Nu, som består av nära 40 organisationer och folkhögskolor, menar att det är olyckligt att det blivit så lite fokus på de internationella utmaningarna.
– Vår valkompass om de internationella frågorna fyller därför ett viktigt tomrum, säger Lena Kalmelid för nätverket. Vi vill ge väljarna en möjlighet att sätta sig in i partiernas politik för en rättvis och hållbar värld.

Inga kommentarer: