2010-09-09

Uppdatering: Fågellivet vid dammarna
av Gunnar Stensson

Svanparet har fostrat fram 4 stora svanungar, som de paraderar med i strikt formation. Den ensamma svanmamman som lever i ett fritt förhållande med Mårten gås har en unge, fader okänd. Sothönsen dominerar. Gräsänderna betar de gröna algernas små blad. Vagabonderande storskarvardyker efter fisk. Minst tre par stora hägrar svävar över det oroliga vattnet. Nyligen har enstaka viggar anlänt. I år försvann tornseglarna tidigt från Klostergårdens höghus och från dammarna, men i morse såg jag en stor flock ladusvalor jaga insekter över Höje å. En vithalsad skäggdopping dök plötsligt upp.
När hösten och frosten kommer återvänder stora grupper bläsänder, brunänder, gäss, viggar och andra sjöfåglar från Nordkap och Kolahalvön.
Vattnet som släpps ut i dammarna är höggradigt renat. De bakterier som kan finnas kvar dödas snabbt av solstrålningen. I den bortersta dammen, som utgör slutstation, har vattnet badkvalitet och är betydligt renare än åvattnet. Det innebär att halten kväve och fosfor i ån nedanför reningsverket är lägre än ovanför. Detta lärde jag vid ett studiebesök på reningsverket i söndags.

Inga kommentarer: