2010-09-09

Sänk markpriset för fler och billigare hyresbostäder
av Ulf Nymark

Fler hyresbostäder, billigare hyresbostäder, och allra helst små hyresbostäder. Det verkade alla partier vara överens om vid den debatt om hyresbostäder som Hyresgästföreningen i Lund anordnade härförliden. Och vilket parti skulle egentligen våga hävda motsatsen, dvs färre och dyrare hyresbostäder?
Men vad kan kommunen göra för att förbilliga byggkostnaderna? Demokratisk Vänster föreslår att kommunen ställer mark till förfogande på förmånliga villkor för den som vill bygga hyresbostäder.

Med förmånliga villkor menar vi att kommunen ska arrendera ut mark på långtidskontrakt (ett halvt eller helt sekel eller så) till en arrendeavgift nära noll kronor. Med andra ord ska kommunen inte sälja mark till marknadspris, utan upplåta marken mot tomträtt

Och visst ska det byggas fler små hyresbostäder. Problemet är att små lägenheter är dyrare att bygga, relativt sett, än större lägenheter. DV vill satsa på att det ska byggas både mindre och större lägenheter, bland annat tre- till femrumslägenheter, anpassade för studenter att dela på. Det blir billigare hyra och det blir ett mera socialt boende.

Fler åtgärder än sänkta markkostnader måste förstås till för att få ner hyreskostnaderna ännu mer. Framför allt fordras åtgärder från statens sida, inte minst på skatteområdet. Med vårt förslag om att nyttja tomträtt som verktyg för att få fler och billigare hyresbostäder - för ungdomar, för studenter, för hemlösa, för alla i bostadskön – är DV det enda parti som har ett konkret förslag om vad Lunds kommun kan göra för att få ner hyresnivåerna i nybyggda lägenheter. Och detta är ingen ”viljeyttring” – det är ett vallöfte!
Ulf Nymark, Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: