2012-05-10

Lyft cykeltrafiken till Brunnshög! av Ulf Nymark

Nu börjar detaljplanerna för nya Brunnshögsområdet att poppa upp på dagordningen för kommunens nämnder och styrelser. Samtidigt som  detta nummer av Veckobladet produceras behandlar Byggnadsnämnden en detaljplan för den del av Brunnshög som ligger inom området som begränsas av E22, Odarslövsvägen och Solbjersvägen. Här ska det bli kontor och verksamheter. Området ligger i ett läge som är väldigt biltillvänt och så skall det förbli om planmakarna får som de vill.

Konkurrensnackdelar
Cykeltrafiken till området får enligt planen uppenbara konkurrensnackdelar i förhållande till motortrafiken: biltrafikens anslutningsvägar är raka, gena, snabba och lättframkomliga, medan cykeltrafikens anslutningsvägar är raka (!) motsatsen och dessutom allmänt otrivsamma. Området är högt beläget, vilket försvårar för cyklister till området. Nackdelarna för cykeltrafiken har tydligt dokumenterats i en utredning av färdmedelsfördelningen till Brunnshög. Utredningen är gjord av Trivector och den är föranledd av att kommunen vill ha förslag på åtgärder som kan begränsa biltrafiken till och från Brunnshög till en tredjedel.

Cykellift
Vid Byggnadsnämndens behandling av detaljplanen kommer  jag som representant för Demokratisk Vänster att plädera för att planen ska återremitteras med uppdrag till Stadsbyggnadskontoret att ge förslag på genare och trivsammare cykelvägar till planområdet. Jag kommer också att föreslå att planerarna tar fram förslag på kompensatoriska åtgärder för höjdskillnaderna, t ex i form av cykelliftar vid cykeltrafikens huvudsakliga anslutningsvägar till planområdet och därmed också till hela Brunnshögsområdet. För inte ska väl Lund som gör anspråk på att vara en cykelstad bygga trafikinfrastruktur som gynnar biltrafiken till detta nya stora bostads- och verksamhetsområde? Och nog är väl en eller flera cykelliftar i kommunen (t ex av den typ som finns i Trondheim) en extra fjädring i framgaffeln för Lunds kommun?


PS. Tyvärr får jag som ersättare i nämnden inte rösta eller yrka. Men jag har förberett en protokollsanteckning om cykellift. I bästa fall hakar något annat parti på och antar förslaget som sitt eget yrkande. DS

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra att du vill förbättra för cyklister men- cykellift? Bättre alternativ är elcyklar varför inte kommunalt ägda lånecyklar? Elceklar är fortfarande något dyrare än vanliga cyklar men kommer sjunka i pris