Till de många saker man saknat efter Gunnar Sandin hör hans systematiska genomgång av
Lunds kaféer på jakt efter den ultimata läckra, om än inte
näringsrika, frukosten. Gunnar stipulerade vari den skulle bestå: kaffe,
en ostmacka och ett wienerbröd, helst i en lugn och angenäm miljö,
gärna med tidningar.
Det är inte lätt att leva upp till föregångarens återhållsamma,
sakliga och kritiska prosa, men det är inget skäl att inte fortsätta
serien. Här finns plats för alla VB-läsare och jag tar mig friheten att
börja.
SOL-centrum på Helgonabacken har nu ett antal år på nacken och
får väl anses ha blivit en framgång. Det är bra att samla många
ämnesinstitutioner på en plats för att dela funktioner och socialt liv.
Den lilla cafeterian är förstås primärt avsedd för studenter och
anställda, men det är fritt fram och öppet vardagar 8-17. Här finns då
också servering av sallader och en lunchbuffet, men här koncentrerar vi
oss på fikastället.
Man ställs då omedelbart inför den förändring av smak och
utbud som skett sedan Gunnar startade serien, Det är inte längre tal om
några frasiga wienerbröd med glasyr, sylt eller vaniljkräm – den arten
är numera utrotningshotad. Man slipper förvisso de svällande amerikanska
muffins som dominerar de moderna kaffebarerna, men man får alltså nöja
sig med en lite kletig och inte så välbakad standardkanelbulle. En halv
fralla med ost gives i kyldisken och kaffe tappar man upp i en
pappmugg. Kaffet är OK och kan enligt tidens sed kompletteras med mjölk
ur en annan tank. Blickarna drogs mot mig när jag drack kaffe på bit
(utmärkta bruna sockerbitar!). Kalaset gick på 35.- och det är inte
dyrt.
Miljön då? Ja, lite slamrigt är det i hallen och under
lunchtid också lite trångt. Den bildade konversation man ev. hade
bespetsat sig på uteblir – lärarna föredrar tydligt det egna
institutionskaffet och syns sällan här. Tidningar får man gå in bakom
bibliotekets glasdörrar för att läsa, ett magert utbud bestående av DN,
SvD och Sydsvenskan. Ingen Politiken, ingen Le Monde eller Frankfurter
Allgemeine, som väl är självklarheter i språkundervisningen – tjuvhåller
man på dem på ämnes- institutionerna?
En rätt påver frukost alltså (man kan dock få bättre mackor om
man pröjsar) och knappast värdigt en gentleman. Men såna finns det
kanske inte så många heller längre?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar