2013-02-21

Vid frukostbordet av Asch

Så kommer de nya förslagen till stationsområde och spårvagnshållplats i tisdagens Sydsvenska. I vänsterpartiets kommunalpolitiska grupp hade Hanna kvällen innan presenterat dem för oss. Visst är det viktiga förändringar till det bättre sedan de förra förslagen. Men ändå kan man inte förstå varför delar av godsmagasinet måste rivas för att få plats med en butiksgalleria kallad resecentrum. Tycker Lunds politiker att det finns för få tomma butikslokaler i stadskärnan? Troligare är väl att fastighetsägaren Järnhusen kräver en butiksgalleria. Men skulle de inte bygga något alls om kommunen utnyttjade sitt planmonopol och vägrade?

Klart är i alla fall att tullhuset ska få vara kvar. Det är bra, men det fanns en tveksamhet i gruppen till den stora framstickande huskroppen som tullhuset eventuellt skulle byggas ihop med.
   Gångbron över spåren är ritad på ungefär samma plats som den befintliga och gruppen vill inte acceptera att denna mycket vackra och fullt funktionsdugliga bro bytts ut mot den fyrkantiga lådan på ritningen.
   Bevarandefrågor var en gång en av vänsterpartiets stora vinnarfrågor, och det kan vi försöka göra dem till igen. För min del känns det som om jag är med och förvaltar arvet efter Thomas Schlyter, som förutom allt engagemang han la ner för bland annat Godsmagasinet satt i en bevarandekommitté som kommunen då hade. Nu kommer striden också att stå över Stortorget 1. Nej, där finns inga rivningsförslag, men bevarandefrågor gäller inte enbart stenarna och teglet, det är också en fråga om att hitta användningar som ger liv och kreativitet åt staden.

Inga kommentarer: