2013-04-04

60 000 kr, så mycket tjänar en vanlig löntagare
av Sven-Hugo Mattsson

I dagarna har Stefan Löfven (S) gått ut och sagt att de som tjänar upp till 60 000 kr är vanliga löntagare, dessa skall inte få högre skatt om S får bestämma. Samtidigt sa han att ett eventuellt femte jobbskatteavdrag, som Alliansen har ambitionen att genomföra, blir kvar även med en S-regeringen. Sen tidigare vet vi att S har accepterat RUT och ROT. Efter valet 2010 gick man ut och kritiserade sitt eget förslag att höja bensinskatten.
   När nu S inte vill höja inkomstskatten i nämnvärd storlek så känns det som man stänger en dörr. Jag utläser det som att S tycker att vi nått vägs ände när det gäller jämställdhet och jämlikhet. I kommunen och regionen vill S höja skatten med en krona för välfärdens skull, men från riksdagen kommer det nog inte mycket pengar när S inte vågar utmana l skattefrågan.

60 000

Låt oss se hur han, för det är oftast en han, som tjänar 60 000 kr i månaden har det. Med 32 kr i kommunalskatt, Lund, betalar han 23 000 kr i inkomstskatt, i procent knappt 38 %. Han får alltså ut 37 000 kr. Av egen erfarenhet vet jag att det går bra att leva, till och med guldkant, på 12–15 000 kr netto, beroende på omständigheterna. Den här personen har alltså nästan 3 ggr mer och kan leva stort. Med 60 000 i inkomst kommer bankdirektören att buga och niga och bocka när han ansöker om lån. ”Skall det vara 5 eller 6 miljoner i lån eller kanske 10” säger han lismande. En kanonkund som kommer att få låg ränta eftersom sådana som han inte orsakar kreditförluster. Han kan alltså efterfråga praktiskt taget vilken lägenhet som helst. På ett lugnt ställe, gärna centralt, stor och påkostad. Anders Borg är genast framme och erbjuder sig att betala 30 % av räntan i bidrag. Skall det vara lite ROT bidrag också frågar han insmickrande, så vi får fart på ekonomin, du får 50 % i bidrag på lönekostnaden. För jobbens skull hoppas jag att du använder RUT också. Du får samma villkor här.

Resor och bilar

Den som har 60 000 kr i inkomst har dessutom råd med en dyr bil, har han familj står det säkert 2-3 bilar i garaget, detta ger möjlighet till bilbidrag, om han har långt till jobbet, från samme Borg. Han bestämmer var han vill resa utan att behöva titta i plånboken. En lyxkryssning kanske eller varför inte Antarktis eller en jordenrunt resa? Välj själv.

4 000 kr mer

Han har de senaste sju åren fått kraftiga skattesänkningar som han egentligen inte efterfrågat. Han gör flis på att hans fastigheter stigit i värde och som gör att han kan låna ännu mer. Aktieportföljen dignar också, han har ju råd med goda expertråd. De senaste sju åren har han fått, genom jobbskatte avdraget, drygt 4000 kr mindre i inkomstskatt.  Han har säkert vunnit på omändringen av fastighetsskatten, kanske på borttagandet av förmögenhetsskatten och arvsskatten. Han äter billigare på krogen där han syns med jämna mellanrum.
   Vanlig inkomsttagare var ordet!

S åt höger

Det är tråkigt för varje steg S går åt höger. Så sent som för tre år sedan lovade man rätt mycket mer till kommunerna, höjd skatt redan för de som tjänar 40 000 kr, borttagandet av den orättvisa pensionärsskatten, höjd bensinskatt och mer till de som är arbetslösa och sjuka.
   Socialdemokratin är så klart, fortfarande, ett bättre alternativ än den regering vi har nu, den som sparkar på de som redan ligger. Men vem skall S regera tillsammans med?

Inga kommentarer: