2013-04-04

Lunds klimatmål nås – men 225 år för sent!
av Ulf Nymark

Ungefär samtidigt som Naturvårdsverket redovisar att Sverige med nuvarande (brist på) insatser inte kommer att klara 14 av de 16 nationella miljökvalitetsmålen levererar Lunds kommun sin årsredovisning. I den del som handlar om miljön finner man att den borgerliga majoriteten kommit på ett fiffigt sätt att dämpa ökningstakten av koldioxid. Man ökar på utsläppen retroaktivt – på papperet alltså. Men hur kan detta leda till lugnare utsläppstakt?

Statistikdribbel
Så här hänger det ihop: i fjol redovisades för år 2009 en total utsläppsvolym på 331 000 ton CO2. I årets redovisning säjer man att utsläppen år 2009 uppgick till 353 000 ton. Och vips har man reducerat en ökning mellan 2009 och 2010 från nästan 20 % (räknat på uppgiften om 2009 års utsläpp i fjolårets redovisning) till ”bara” 11 procent (räknat på uppgiften om 2009 års utsläpp i årets redovisning). Om nu en och annan VB-läsare inte hänger med i detta resonemang så är det i så fall inte läsarens fattningsförmåga som fallerar, det är begränsningar i min förmåga att uttrycka mej tydligt. Men: för att göra det hela så enkelt och klart som möjligt: man dribblar med statistiken.

Tuff uppgift för ny majoritet
Men detta tricks lyckas förstås inte dölja det faktum att utsläppen återigen ökar i kommunen. Målet är att emissionerna år 2020 ska vara nere i högst 50 % av 1990 års nivå. I fjol var minskningen i förhållande till detta basår 6 %, nu är reduceringen nere i ynka 3 %. I mitten av 90-talet antog kommunen den första Agenda 21. Där fastslogs som en huvuduppgift att minska utsläppen av växthusgaser och åtgärder sattes in. På de dryga 15 år som förflutit har man alltså fått ner utsläppsnivån endast 3 procent. Återstår alltså 47 % av reduceringsbetinget. Med samma sengångartempo framöver i utsläppsminskningarna kan man konstatera att målet nås: men med en försening på sisådär 225 (tvåhundra tjugofem) år! Det blir en tuff uppgift för en ny majoritet efter valet 2014 att klara hem klimatmålet efter åtta års låt-gå-politik på klimatområdet.

Inga kommentarer: