2013-06-13

Med Raul har mycket börjat hända i Kuba av Bertil Egerö

aul Castro är inte bara pragmatiker i den ekonomiska politiken. Han och hans parti har börjat inse att ekonomisk tillväxt kräver att människor får diskutera, föreslå, känna sig delaktiga. År 2007 inbjöds alla, inte bara partifolk och byråkrater, att berätta vad som behövde ändras, och hur, i samhället. Över en miljon svar kom in. De lade grunden för det ekonomiska reformprogrammet, och bidrog till att öppen debatt blivit tillåten i sociala media och i öppna möten.
   Ett sådant möte genomfördes förra året i ett nytt kulturcentrum knutet till katolska kyrkan (se www.havanatimes.org). Alla kubaner var inbjudna att delta, s.k. dissidenter dock enbart som publik. Från stat och parti kom ingen, de brukar inte delta. Men präster och marxister, rättrogna och systemkritiker deltog, och hela mötet har publicerats och spritts över landet.
   I en artikel förra året i nättidningen Havana Times beskriver Fernando Ravsberg debatten, där marxister varnar för statens monopol över ideologi, politik och ekonomi, medan en präst försvarar den nationella suveräniteten. Han berättar om hur ungdomar i organisationen ’Critical Observatory’ (www.havanatimes.org) gick i första maj-tåget med stora texter där den byråkratiska klassen kritiserade, varefter de fortsatte till Karl Marx-parken för att bringa Marx sin hyllning.
   Idag finns det många hemsidor, bloggar mm., en del på engelska, där diskussionerna frodas. Bibliotek Väster planerar ett öppet möte i oktober om Kuba, troligen följt av en afton med kubansk film. Om tillräckligt intresse finns borde en studiecirkel kunna genomföras. Svensk-kubanska föreningen organiserar en kultur-resa till Kuba i februari nästa år.



Raul Castro

Inga kommentarer: