2013-10-31

Att lyssna på och lära av Göteborg - Staden Vi Vill Ha
av BEgrip

Håll koll på www.stadenvivillha.se.
Göteborg har något att lära Lund.

Staden Vi Vill Ha är en nystartad gräsrotsprocess för att gemensamt ta tag i att forma vardag och framtid i Göteborg. ”Det är vi som bor i staden som ska skapa staden”. Den 22-23 mars ordnas en Medborgaragenda med invånarnas förslag inför valet 2014. Fokus kommer preliminärt att ligga på följande teman : Utbildning – Bostäder – Hälsa & Vård – Trafik – Demokrati – Kultur – Jobb – Göteborg Glokalt.

I lördags, 26 0ktober, var det BOSTADSDAGEN. Staden vi vill ha hade fått kontakt med flera intressanta och samhällsengagerade organisationer, personer och nätverk som tillsammans arrangerade en dag med bostadsfrågor inom tre teman Bygga Billigt, Bo Annorlunda samt Demokrati i byggprocessen. Varje tema hade sina föredragshållare och gruppsamtal med ”framtidsverkstad”, en metod att gå från idé till handlingsplan.

Jag följde Bygga Billigt-gruppen som bl.a. hade arkitekten Erik Berg som talare. Erik företräder Byggemenskaper, en sammanslutning som vänder på den traditionella rollfördelningen i byggprocessen och gör demokratiska sammanslutningar till byggherrar. Erik sa bl.a.:
   ”Under de senaste 15 åren har bostadspriserna nästan tredubblats. Sverige har högst bostadspriser i Norden. Vi har aldrig haft så lågt bostadsbyggande som idag.
   Det går att bygga både billigare och med bättre kvalitet!
   Kostnaderna för nybyggda bostäder beror på övervinster. JM säger t ex att de tar ut vad de kan få, och det är nog den allmänna hållningen. Bostadsbristen gör att bostadsföretagen kan ta ut orimliga hyror.
   Byggherre/beställare, utförare/byggare har huvudroller för att påverka priset. Dessutom finns myndigheterna, underentreprenörerna, materialtillverkarna. Slutkunden är den som betalar.
   Vilka drivkrafter har byggherrarna att pressa priserna eller förbättra kvalitén i byggnaden? Idag dominerar privata vinstdrivande företag som byggherrar och de har inga incitament att ställa krav eftersom bostadsbristen gör att de får avsättning för allt till höga priser.
   Allmännyttan som byggherre skulle kunna ställa krav, men kommunerna utnyttjar inte detta. I direktiven till de allmännyttiga bolagen finns idag inskrivet att de ska arbeta affärsmässigt. Enligt ett EU-direktiv, som en del länder men inte Sverige begärt undantag från, får samhället inte längre subventionera bostäder.

I de stora privata bostads- och byggföretag råder ofta en ”vertikal integration”, vilket betyder att byggherre, utförare och materialtillverkare är delar av samma koncern - konkurrensen är satt ur spel. Alla led i produktionen ska ha 15  - 20 procent vinst, vilket allt bidrar till de höga kostnaderna för slutkunden.
   Det behövs en annan rollfördelning. Om slutkunden också är beställare/byggherre, så finns en stark drivkraft att ställa krav på utföraren när det gäller både på pris och på kvalitet. En byggemenskap kan fungera som både slutkund och beställare.  Erfarenheter från Tyskland visar att bygget då kan bli 10-40% billigare.

Varför blir det billigare med slutkunden som byggherre?
 • Inga mellanhänder ska plocka ut sina 15-20 procent.
 • Man behöver inte köpa material från den vertikalt integrerade koncernens egna materialtillverkare
 • Inget overheadpåslag för att finansiera försäljningsorganisation och företagsbyråkrati
 • Slutkunden har full insyn i alla led och kan själv göra kostnadsbesparande val
 • Slutkunden kan själv göra en del arbete, om försäkringsbolaget medger det.

Flera sådana projekt kommer att gynna hela bostadsmarknaden ur kundens synpunkt genom att priserna pressas – och detta är en viktig poäng. Det kommer också att gynna lokala och småskaliga företag. Trots de allmännyttiga bolagens ointresse av att pressa ner hyrorna prioriterar t ex Göteborgs kommun ”sina” kommunala bolag vid markanvisning.  Det ”lilla” privata Botrygg AB har därför inte kunnat få markanvisning på Älvstranden trots att de visat att de kan erbjuda lägre hyror.”

Gruppsamtalen mynnade ut i ett antal förslag att gå vidare med, som alltså inför valet 2014 ska utvecklas till tydliga medborgarförslag om billigare byggande, annorlunda bostäder och mer demokratisk renoveringsprocess.

Inga kommentarer: