2013-10-31

Länge leve TUFF! av Bertil Egerö

Tyresö ulands- och fredsförening är den verkliga överlevaren. Utan ett öre av (ofta villkorat) stöd från Sida mfl har denna förening under decennier hållit en hög profil, verkat för stöd till trädplantering i Indien och skolor på andra håll, och inte minst informerat om bra insatser till stöd för fred och utveckling. Den i min uppfattning smått legendariske Åke Sandin skickar varje vecka ut sina samlade nyheter och kommentarer, med bl.a. historien nedan. Den finner jag värd att erbjudas Veckobladets läsare:

Myran Emil som försökte strypa elefanten Bofors 

”Lille Emil bodde med tusentals kompisar i en stor myrstack. Deras problem var att förbi stacken gick en stig och på den tog en elefant sin morgonpromenad. Och det var en skämtsam eller rentav elak gynnare, för varje gång stack han ner snabeln i stacken och blåste sönder den, så myrorna mödosamt måste bygga upp den igen.
   Till slut lessnade myrorna på den stora fridstöraren och beslöt att slå tillbaka. Så en dag, när han kom lufsande och trumpetande var de beredda. De kastade sig alla upp på den stora inkräktaren, som dock lätt skakade av sig dem. Men så såg de nerifrån marken att myran Emil hade lyckats klamra sig fast vid kolossens hals. Och då skrek de optimistiskt och i korus: "Vackert Emil, stryp han!"
   Att jag [Åke Sandin] påmindes om den här historien var Alexander Palmérs förtjänst. Denne gymnasist är den yngste bland de 17 i Tyresö Ulands- och Fredsförenings (TUFF) styrelse. Nu håller han på att i sin skola göra ett arbete om "visselblåsarna". Det ska inte bara handla om Snowden med flera nutida utan han tänker också redogöra för Boforsaffären och dess avslöjare.
   Ja leve dissidenterna och visselblåsarna!”
Det känns mycket bra att stödja denna helt lokala och mycket aktiva förening i Tyresö utanför Stockholm. Medlemskap är en metod, att ge bort träd en annan. Det är lätt att hitta på dess hemsida http://www.tuff.nu/

Inga kommentarer: