2014-02-20

Republikanerna i USA, ett bindgalet parti som får normalbegåvade väljares röster av Gunnar Stensson

Nej till vapenkontroll, nej till kvinnors rätt till preventivmedel och abort, nej till samkönade äktenskap, nej till invandring, nej till avskaffande av orättvisa valregler, nej till miljöpolitik, nej till rättvisa skatteregler.
   Det är kärnpunkterna i republikanernas politik. Förhåller det sig faktiskt så att minst hälften av alla amerikanska väljare galna? Troligen inte. Det finns ingen majoritet för något av dessa nej i USA, lika litet som någon annanstans i världen.
   Republikanerna är alltså ett bindgalet parti som normala amerikaner röstar på. Garry Wills
har skrivit en artikel i New York Review of Books januarinummer som förklarar hur det kommer sig.
   Majoriteten amerikaner – även republikanerna - inser nödvändigheten av vapenkontroll. Men det finns en minoritet som menar att rätten att bära vapen är en grundläggande demokratisk rättighet. De är resursstarka. Republikanerna behöver deras röster och inflytande.
   Majoriteten republikaner är för jämställdhet. En minoritet tror att Guds ord förbjuder preventivmedel och aborter. Republikanerna behöver deras röster.
   De behöver rösterna från minoriteten som säger nej till samkönade äktenskap. De behöver minoriteten främlingsfientligas röster. De behöver den rasistiska minoriteten som vill bevara orättvisa valsystem.
   De behöver dem som förnekar miljöproblemen. Framför allt behöver de pengarna och rösterna från minoriteten rika som föredrar fortsatt låg och orättvis beskattning.
   Så blir republikanerna ett bindgalet parti som i sig förenar alla tänkbara fobier och fördomar, trots att det består av medlemmar och väljare som var och en för sig är fullt normala. Frånsett då någon enstaka fobi som gör att de ingår i någon av grupperna ovan.
   Problemet förekommer också i svensk politik. Centerpartiet fikar efter galna varghatare för att inte ramla ur riksdagen. Kristdemokraterna har underlåtit att ta tillräcklig hänsyn till de galna abortmotståndarna i sitt röstunderlag och fått ett bokstavstroget småparti på halsen. Det finns fler exempel. Tänk själv!
   Men det bindgalna republikanska partiet i USA har inflytande både i USA och i världen. Amerikanerna har ett enormt politiskt problem att lösa.

Inga kommentarer: