2014-03-27

Vinster, vatten och knäckebröd av Gunnar Stensson

Socialdemokraterna presenterade i fredags ett nytt förslag för att begränsa skolbolagens vinster.
   Det går ut på att kommunerna ska kunna dra in ersättning om personaltätheten är ”väsentligt lägre” i privat verksamhet jämfört med i offentlig regi.
   Det blir sannolikt ett slag i luften eftersom det inte tar itu med de grundläggande problemen: friskolorna, valfriheten och de politiska skillnaderna mellan kommunerna.   
   Friskolornas företrädare förnekar att det finns någon koppling mellan personaltäthet och kvalitet.
   Vinner S valet kommer borgerligt styrda kommuner göra friskolornas förnekelse till sin. Eftersom de har intressen i friskoleverksamheten som i exemplet Hälsans förskola, som serverade vatten och knäckebröd till frukost, är risken stor att anmälningar om personalminskningar och andra neddragningar lämnas utan åtgärd.
   Hälsans förskola ägs av en f.d. riksdagsman i FP, ledamot i partistyrelsen och med högt förtroende i Stockholm. Så kunde missförhållandena pågå år efter år medan miljonerna rullade in på FP-politikerns bolag.
   Jonas Sjöstedt avfärdar det socialdemokratiska förslaget: ”Det räcker inte för oss”.

Allianskumpanerna hackar skräckslagna fram förslag efter förslag varje vecka. Det senaste kom i måndags. Det var en repris från 2012. Den gången införde de betyg från 6:an. Nu vill de ha betyg från 4:an. De har chansen att fortsätta med nya förslag: betyg från 3:an, från 2:an, från 1:an.
   Betygen har aldrig sjunkit utan förblivit höga eller till och med högre hela tiden medan kunskapsnivån sjunkit mot noll. Bra metod att dölja minskande kvalitet.
   Dessutom vill allianspartierna ha fler och digitaliserade prov. I TV står de tre lurendrejarna omkring prinsessan Lööf med sitt plakat ”Mer kunskap i skolan”. Ett förvänt erkännande av att det är just kunskap Alliansens skolor lider brist på.

Inga kommentarer: