2016-12-15

Spårvagn i besparingstider? av Stam Nosslin

Stod häromdagen och väntade på bussen vid Clemenstorget. Kom den ena bussen efter den andra, som alla blir välfyllda. Plötsligt dök buss nr 20 upp med skylten Brunnshög. Två personer satt i bussen och ingen steg på. Det är alltså denna linje spårvagnen skall ersätta och kraftigt reducera kommunens utsläpp av CO2, tänkte jag. Nu säger vän av ordning, och det finns det många av dem bland spårvagnsförespråkarna, ”Ja men det är ju först om några år spårvagnen kommer och då kommer Brunnshög att ha massor med arbetsplatser och invånare”. Ja, men vänta då tills vi ser detta. Skall spårvagnskommunikation etableras i Lund så är det som Ann Schlyter skriver att den borde byggas ut i mycket större omfattning. Nu blir det inte så, eftersom kommunen inte har pengar och Lund är för liten stad.
   Det som det röd-gröna kommunstyret skriver att ”Investeringarna i spårvägsprojektet står inte i konkurrens med driftsmedel som används till bland annat skola, vård, omsorg och kultur. Det är enbart kapitaltjänstkostnader samt drift och underhåll som belastar driftbudgeten”, gör mig ännu mer betänksam om sakernas tillstånd i kommunen. Man får intrycket att investeringar inte skulle påverka kommunens ekonomi och därmed inte vad som ska finansieras i driftbudgeten. Det finns, vilket de flesta vet men tydligen inte kommunstyret, inga gratispengar. Allt måste betalas förr eller senare.
   Jag läser samtidigt om den s.k. krisen i Lunds kommuns ekonomi och om stora besparingskrav inom angelägna områden. Borde vara enkelt att åtgärda genom att skjuta på spårvägsbygget tills behovet finns. Detta är en enkel prioritering för oss som känner för att satsa på skola, omsorg och vård. Synd att vi är så få.

1 kommentar:

Cicky sa...

Lunds kommun har inte råd. Det bästa av allt är att helt strunta i spårvagns planerna. Dessutom kommer Lund att totalförstöras av läggningen av spåren och uppsättningen av elledningar. Clemenstorget kommer att bli en spårvagnsstation i vilket innebär att alla träd huggs ner. Loppisförsäljningen kommer nog även den försvinna såsom fontänen.
Man kunde istället förbjuda biltrafiken i centrum.