2016-12-15

Varför ska vi ha bibliotek egentligen?
av Marie Louise Steiner

Nu när folk kan hämta hem vad som helst via läsplattor, mobiler eller datorer. Är inte bibliotek då något ganska gammalmodigt, otidsenligt? Kostar dessutom en massa pengar…
   ”Kulturstaden” Lund har de senaste åren lagt ner/eller i malpåse/ två bibliotek Järnåkra och Nöbbelöv och nu är ytterligare ett filialbibliotek i farozonen, det på Väster.
   Att lägga ned ett bibliotek är inte som att bomma igen en livsmedelsaffär, om nu någon tror det. Att stänga ett bibliotek sätter spår i ett samhälle och ger signaler om brist på kulturpolitiska ambitioner. I Lund är nu förvaltningsdirektören och bibliotekschefen (!) enligt Sydsvenskan (10/12) överens med de flesta politiska partierna att det välfungerande biblioteket på Väster ska läggas ned. Kontraktet med hyresvärden har sagts upp och vad som ska hända i framtiden vet ingen.
   Ett bibliotek är inte bara en samling böcker, om nu någon tror det, bibliotek är så mycket mer. Det är en mötesplats för kultur, för människor. Helt gratis, utan några kommersiella intressen. Var finns sådana platser annars i dagens samhälle? På biblioteken finns dessutom sådant som en del inte äger t ex dator eller kopiator och som man kan få tillgång till.
   Västers filialbibliotek har varit ett vattenhål för oss som bor i denna stadsdel. Det har länge drivits av engagerade bibliotekarier och en livaktig vänförening som varje termin står för ett omfattande kulturprogram. Många söker sig hit från hela staden. Biblioteket har i år bl a startat ett språkcafé där nyanlända till Sverige kunnat möta den svenska kulturen och språket.
   Hur ofta talas det inte om vikten av barns läsning, höstlovet utropades till och med av en entusiastisk statsminister som ett läslov. Men alla barn har inte böcker hemma, därför ska en ”bibla” finnas nära dem. På Västers bibliotek vimlar det av barn än så länge…
   Ja varför ska vi ha små filialbibliotek egentligen nu när Lund snart ska få en storslagen spårvagnslinje och kan ståta med en internationell anläggning för snabba neutroner?  Filialbibliotek tillhör väl en förgången och omodern tid? En del verkar tro det.

Inga kommentarer: