2016-12-15

Vad händer 2017? Vad kan vi göra? av Staffan Lindberg

Med Trump som USAs näste president går vi in i en osäker värld där mycket kan hända. Bryter han upp alliansen mot Putin får det flera följdverkningar. Rysslands politiska och ekonomiska läge förbättras. Ockupationen av Krim permanentas. NATO har spelat ut sin roll.
Al-Assad vinner kriget i Syrien med många svikna invånare som följd. Krigen fortsätter i all sin grymhet i de andra härdarna med eller utan inblandning av USA, Ryssland, Iran och Saudi.
   Kommer extremhögern till makten i Frankrike i det kommande presidentvalet och Merkel skjuts åt sidan blir hela idén med EU punkterad. Ett Europa tillbaka på ruta 1. Med extremhögern vid makten i Indien är kartan mörkare än på 1930-talet. Tanken på kärnvapen i händerna på dessa demagoger och lögnare gör åtminstone mig mörkrädd.
   Finans-kapitalismen kan tjäna ytterligare på alla osäkerheter, förväntningar såväl som pessimism. Klimatet blir en icke-fråga trots en allt starkare grön opinion.
   Vi blir kanske mer inåtvända. När vi inte kan påverka världen går vi in för sport. Zlatan och di blåe vinner i alla fall sina matcher. Vi borde ta chansen med gröna dagar, elcyklar, fossilfritt bränsle och kollektivtrafik. Vi måste lära oss mer om social ekonomi och kooperativ, inte minst som modell för den gemensamma sektorn. Självstyrande grupper, där efterfrågan medborgarna styr verksamheten.  Alla strån vi kan komma på varje morgon vi vaknar upp till en vanlig dag.
   Det som hos oss kan bryta dysterheten är mer invandraring. Minst 65 000 fler behöver vi blir per år för att hålla skutan flytande. Vi blir annars bara äldre och äldre. Vi har institutionerna för invandring, vi kan bygga fler bostäder. Räntan är nästan noll.
   Detta blir en ännu viktigare fråga än 2016. Rädslan mot främlingar måste övergå i sympati och medmänsklighet. Gästfrihet är bara ordet i de länder där flyktingarna kommer från.

Inga kommentarer: