2018-12-13

Grand, soppkök och Röda Kapellet av Bengt Hall

Idag var jag för andra gången i mitt liv och åt mat på anrika Grand Hotell på Bantorget. En ytterst välsmakande räkmacka. När jag gick ut tog jag en almanacka 2019 med fina bilder från hotellets historia. För varje månad finns en bild och text från ett decennium. Januari med bild från 00-talet, februari från 10-talet osv. plus en sammanfattande text för respektive årtionde.
   För 1980-talet kan man läsa följande: ”Ännu en stor renovering. Nya arrendatorer när Grand slog upp dörrarna igen 1981 var Leif och Urban Paulsson. Under invigningen protesterade VPK utanför med att servera soppa från sitt ”folkkök” medan lunds kommunistiska blåsorkester spelade. 1998 då Leif Paulsson köpte hotellet spelade samma orkester under festligheterna istället inne på Grand men då under namnet Röda Kapellet.”
   Röda Kapellets insidesspelning ägde rum den 2 februari 1998 dvs för tjugo år sedan. Det var nytillträdde ägaren Leif Paulsson som köpt hotellet av Lunds kommun som bjöd de forna protestanterna på rödbetssoppa i den fina salongen. Det var första gången för mig på Grand. Soppköksspelningen sjutton år innan var en protest mot kommunens bidrag till överklassens hotell och det ”fina” folkets njutningar i den anrika restaurangen. Det beskrevs noggrant i Sydsvenskan påföljande dag.
 

 

Så nu är den f d kommunistiska blåsorkestern en kultorkester som fina Grand gärna stoltserar med. Alla är dessutom välkomna på lördag kl 18 till Magle Konserthus. Då bjuder Röda Kapellet på folkets musik under temat Polskor och protester tillsammans med tolv fiolspelare. Gammal och ny folkmusik, folkmusik från bland annat Västerbotten, Skåne och Balkan. Lite allsång blir det också. Kapellets traditionelle förstamajbleckslagare Bengt Olle Bengtsson presenterar och Ludvig Nordgren dirigerar.

Inga kommentarer: