2019-03-28

Flickan som trampade på brödet

Det var en gång en rik flicka med nya blanka skor som blev skickad med en stor brödlimpa till en fattig familj. Det låg en lerig pöl på vägen. Hur skulle hon komma förbi? Hon ville inte skita ner skorna. Men hon kom hon på en idé. Hon la brödet mitt i pölen och steg på det.
   Då hände något hemskt. Ett slukhål öppnades och hon sögs ner i helvetet. Djävulen förvandlade henne till en orörlig staty som tvingades stå i ett hörn och höra på hur människorna pratade om hur elak hon hade varit innan hon spårlöst försvann.
   Sagan är ett inlägg av H C Andersen i debatten om orättvis fördelning och hänsynslös förstörelse av jordens resurser. I Danmark var klyftan mellan rika och fattiga djup och bred. Det är den än.
   H C Andersen var tidigt ute. Sagan skrevs för 150 år sedan. Den är något att tänka på för Birgitte Bonnesen på Swedbank.
 Torsdagens Swedbanks-nyheter
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken.
   – Det har varit en dramatisk morgon, säger Lars Idermark, ordförande för Swedbank, när han redogör för beslutet att sparka vd:n.
Sydsvenskan/TT

Birgitte Bonnesen lämnar Swedbank.
Det meddelade Swedbank mindre än en timme före dagens bolagsstämma.
   – De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.
   Men Bonnesen går inte lottlös: Hon får 20 miljoner kronor för att lämna.
Expressen

Inga kommentarer: