2019-04-25

Klimatkampen

Greta Thunberg stöder krav på generalstrejk för att tvinga de politiska ledarna att handla. På påskdagen talade hon vid Marble Arch i London, samtidigt som aktivisterna i XR, Extinction Rebellion, genomförde aktioner i Londontrafiken.

Crowds at Marble Arch watching Greta
Londonpolisen arresterade mer än tusen demonstranter vid Parliament Sqare, Oxford Cirkus och Waterloo Bridge. Aktioner genomfördes också av grupper i Lund och Malmö.
    ”Jag stöder Extinction Rebellion”, sa Greta Thunberg. ”Det som dom gör är bra. Civil olydnad är viktigt för att visa att detta är en kris. Vi måste göra allt vi kan för att sätta press på dem vid makten.”
   Extinction Rebellion kan översättas som Uppror mot utrotning och förintelse. Det är ett uppror inte bara mot utrotningen av miljontals arter utan också mot fördrivningen av ursprungsbefolkningar och på sikt mot hotet mot mänskligheten.
   På tisdagen talade Greta Thunberg i det brittiska parlamentet och träffade efteråt bland andra Labour-ledaren Jeremy Corbin, Green party-ledaren Caroline Lucas och talmannen John Bercow.
 

Klimatet känner inga gränser. Vi behöver en internationell Green New Deal för investeringar i ny energi och för att ge klimatskydd grundat på varje nations behov, oavsett dess egna resurser. Skälen är tre:
Ett. Om alla länder samarbetar har samtliga kontinenter tillräckligt stora sol-, vind- och vattenresurser för en värld utan utsläpp.
Två. För att möta klimatkrisen krävs vetenskapliga genombrott i sökandet efter förnybara energikällor, anpassningen av existerande infrastruktur, avgiftningen av världshaven och återhämtningen av atmosfärens växthusgaser. Inget land klarar ensamt detta.
Tre. I århundraden har länder som Storbritannien och USA plundrat kolonier på naturresurser och förstört deras miljö. En internationell Green New Deal är nödvändig för att reparera utsugna regioner, skydda dem mot stigande havsnivåer och garantera alla klimatflyktingar en anständig levnadsstandard.    Källa: Yanis Varoufakis och David Adler, The Guardian 24/4.

Världens åkerjord på väg att utarmas, varnar FN. Efter endast 60 skördar till blir de så utarmade att de inte längre kan försörja jordens befolkning.
   Storbritanniens miljösekreterare Michael Grove varnar för att landets åkerjord kan komma att bli helt utarmad redan inom 30 eller 40 år. Länder kan klara statskupper, krig och konflikter, säger han, men ingen nation överlever förlusten av jordens bördighet.
   Krisens allvar understryks av förra månadens rapport om en ”katastrofal kollaps bland naturens ekosystem” till följd av överdrivet bruk av insektsgifter. Källa: Matthew Taylor, The Guardian 24/4.         

Inga kommentarer: