2021-04-15

Apriltankar i kråkans tid av Ulf Nymark

 

Det latinska ordet corona som betyder ”krans”, ”krona” med mera kommer i sin tur från det grekiska ordet korone som egentligen betyder ”kråka”, ”krökt utsprång (som liknar kråknäbb)”. Detta enligt NE.

Kommunens stora ekonomiska överskott
I fjol gick Lunds kommun med en vinst, dvs överskott, på nära nog en halv miljard. I år är prognosen ett överskott på lite drygt en kvarts miljard. I båda fallen är huvudkällan för det stora överskottet statliga bidrag. Bidrag som staten ger kommunerna med anledning av pandemin. Tanken från statens sida är givetvis att dessa pengar ska sättas in i välfärdsverksamheterna. Men precis som i fjol vill nu kvintetten använda överskottet till att betala av på kommunens lån. Det är något djupt osmakligt med den hanteringen av de statliga pandemibidragen.

”Babblande”
Apropå djupt osmakligt. När det moderata kommunalrådet och vice ordföranden i kommunstyrelsen på krog avnjuter en bärs och en måltid under pågående kommunstyrelsemöte ser han det som ett sätt att ”räcka fingret mot babblandet” i styrelsen. Oppositionens kommentarer till detta beteende har varit oväntat hovsamma. Men både hans beteende och hans uttalande här allvarligt. För visst är det väl också ett sätt att ”räcka fingret” mot demokratin och den demokratiska processen? Den styrande kvintetten håller tyst om detta övertramp. Att gå på krogen under pågående kommunala möten är tydligen OK. Men om en fullmäktigeledamot ofrivilligt råkar förlora uppkopplingen en kort stund under ett sammanträde blir det avstängning.

SD-kramarpartierna
Så har då tre av kvintettens partier blivit SD-kramare. Inte ännu på det lokala planet, fast det kanske inte dröjer. Det är egentligen en svindlande tanke att majoriteten av de borgerliga partierna föredrar SD:s främlings- och kulturfientliga politik framför en socialdemokratisk eller miljöpartistisk. Måtte S stå pall för de reaktionära vindarna så att vi inte får en dansk situation här i landet!

Ny översiktsplan på gång
I nästa vecka ska Byggnadsnämnden besluta om ett förslag till inriktning på en ny översiktsplan för Lunds kommun. Säkerligen blir det strid om formuleringarna när det gäller jordbruksmarken. I tjänstemannaförslaget inför nämndsmötet är formuleringen att ”hushållning ska ske med jordbruksmarken”. En mera intetsägande formulering får en nog leda efter.


 

Glädjeämnen i vinter och i vår
Vintern och våren har inte bara gått i kråkans tecken. I varje fall inte utanför vårt köksfönster. Vi har kunnat glädja oss åt bland annat stenknäckar, grönsiskor, grönfinkar och stundtals också en flock steglitser som ivrigt har spisat solrosfrön i fågelmataren. Det kommer att bli tomt utan dem i sommar. Men å andra sidan kanske pandemin ger vika och öppnar för andra glädjeämnen.?

Inga kommentarer: