2021-04-15

Den osynliga handens grepp hårdnar av Gunnar Stensson

I förra numret skrev vi om Kinas växande dominans på världsmarknaden och hur Kina utnyttjar sin globala maktställning över länder och företag. Ett aktuellt exempel är den bojkott som H&M  drabbades av efter uttalandet, att företaget inte använder bomull från det kinesiska distriktet Xinjiang, eftersom dess islamiska befolkning utsätts för omskolning och svårt förtryck. I efterhand försökte H&M blidka Kina.
   I en notis om vänstersegern i valet på Grönland påpekade vi att Kina är en av de stormakter som vill etablera sig på Grönland för att utnyttja dess naturresurser. Påståendet kan kompletteras med ett citat ur den aktuella och mycket användbara boken ”Den dolda handen”.
    ”Peking har aktivt odlat politiskt inflytande på Grönland, som är viktigt ur råvarusynpunkt och genom sitt läge i den arktiska regionen. Strategin har inbegripit investeringar, ett försök att köpa upp en övergiven flottbas och politisk bearbetning av den grönländska eliten.”

Jan Guillou tar upp samma ämne i söndagens AB (11/4) under rubriken H&M väljer att fjäska lagom för diktaturen i Kina – för affärerna.
   Men Guillou vidgar perspektivet. ”Till flundrataktiken anslöt sig lojalt utrikesminister Ann Linde, utrikeshandelsminister Anna Hallberg, Svenskt näringsliv, Svensk Handel, Moderatledaren Ulf Kristersson, med flera. Ingen vågade säga flasklock. Alla låg och tryckte och hoppades att diktaturens vrede skulle blåsa över.
   Man måste då fråga sig varför andra kapitalister inte ägnar sig åt samma fjäsk utan blåser på för fullt. Ericsson/Wallenberg motsatte sig helt öppet det svenska beslutat att inte släppa in Huawei i kampen om det svenska 5G-nätet.”
   Svaret är att vinst och kapitaltillväxt genom fri handel är det viktigaste för både svenska och kinesiska kapitalister. Wallenberg blev 200 miljarder rikare förra året, H&M:s Stefan Persson tjänade 120 miljarder. De står över den demokratiska politiken.
   Nazityskland infiltrerade på 1940-talet svenskt näringsliv och svenska universitet på samma sätt som kapitalistdiktaturen i Kina. I Lunds universitet hade nazisterna stort inflytande, som Sverker Oredsson visar, bland annat i Lunds historia.
 


 

Samma dag som Guillou kunde läsas i Aftonbladet publicerade Sydsvenskan en artikel av professor Joseph S Nye vid Harvarduniversitetet under rubriken USA måste samarbeta med Kina om klimat och pandemier, samtidigt som man kritiserar brott mot mänskliga rättigheter.
   Man kan vända på konstaterandet: Kina måste samarbeta med USA om klimat och pandemier. Hur det ska ske är vår tids ödesfråga.

Inga kommentarer: