2021-05-27

Den politiska situationen i Indien av idag är skrämmande av Lars Eklund

 

Med en extrem hindunationalistisk regering ledd av premiärminister Narendra Modi går utvecklingen alltmer i auktoritär riktning. Det styrande partiet BJP sprider ett hatbudskap mot landets muslimer och fängslar utan rättegång med stöd av brittisk kolonial lagstiftning människorättsaktivister, journalister, studenter och alla som motsätter sig Modis strävan att förvandla indien från en mångkulturell nation till ett land enbart för hinduer. 
   Detta rapporteras mycket lite om i svenska media, och få forskare och journalister här i landet tycks ha modet att rapportera om vad som pågår. Det är bedrövligt i synnerhet som den fullständigt katastrofala nu pågående Corona-pandemin i Indien med hundratusentals döda - något som man kan läsa om i svenska medier - har en direkt koppling till regimens totala nonchalans beträffande smittspridningen. Istället för att bekämpa pandemin har Modi senaste månaderna lagt all kraft på att öka sin politiska makt och arrangera världens största religiösa festival, Kumbh Mela, ett år i förväg mitt under pandemins värsta tid.
   Jag har skrivit en artikel om detta i tidskriften Sydasien som jag tror kan intressera veckobladets läsare. Gå till https://sydasien.se/analys/forlorad-prestige-for-modi-vid-delstatsval/


Sydasien
  

Inga kommentarer: