2021-05-27

Rapport från riksdagen: Fortsatt arbete mot marknadshyror av Hanna Gunnarsson

 

Vänsterpartiets största fokus i riksdagen just nu är att kampanja mot införandet av marknadshyror. Marknadshyror var tillsammans med försämringarna i LAS de två frågor som vi lyfte fram redan i början av mandatperioden som våra “röda linjer”, om regeringen genomför dessa två försämringar har de inte längre vårt förtroende. Arbetet mot marknadshyror är just nu i en intensiv fas eftersom vi vet att utredningen om marknadshyror kommer nu i slutet av maj. Vi lägger därför mycket tid på att ha digitala möten och frågestunder, dela material på sociala medier och nå ut i vanliga medier i denna fråga. Marknadshyror skulle drabba en stor del av befolkningen, med högre hyror i områden med bostadsbrist, vilket vi ju vet råder i nästan alla Sveriges kommuner. I en stad som Lund, dit många vill flytta, skulle konsekvenserna förmodligen bli katastrofala. Risken för ännu större trångboddhet, osäkra boendesituationer och bostadslöshet skulle vara stor. Vi står såklart sida vid sida med Hyresgästföreningen i denna fråga.

Under veckan har frågan om diktaturen och övergreppen i Belarus varit fortsatt aktuell, med anledningen av den senaste händelsen med det nedtvingade flygplanet. Belarus diskuterades i statsministerns återrapportering från senaste EU-mötet idag torsdag, där Vänsterpartiet, och flera andra partier, såklart tryckte på. Vi har också varit ute i media för att protestera mot svenska exportkreditnämndens kreditgarantier till företag i Belarus, här i radion.
   I augusti förra året hölls en interpellations-debatt om stöd till den demokratiska utvecklingen i Belarus mellan Vänsterpartiets Håkan Svenneling och utrikesministern. Se den här.
   Vänsterpartistiska ledamöter har även deltagit i stöddemonstrationer för Belarus som genomfördes innan pandemin. 

I förra veckan ställde jag själv en fråga till försvarsministern i den vanliga frågestunden som hålls varje torsdag. Jag frågade om samverkan och dialog mellan Försvarsmakten och de som bor runt om de stora övningsfälten, utifrån ett samtal jag hade med några av mina grannar i Revingeby. Grannarna upplever att dialogen har blivit sämre den senaste tiden, vilket påverkar oss som bor och verkar i närheten av heden. Till min förvåning svarade försvarsministern väldigt positivt, så jag hoppas att det kan ske en förbättring av dialogen. God dialog och förståelse för olika intressen krävs för att folkförankringen av försvarsverksamheten ska vara stor. Lyssna på frågan här, klicka på mitt namn.

Igår deltog Vänsterpartiets nyaste ledamot, Gudrun Nordborg från Umeå, sin första riks-dagsdebatt! Gudrun ersatte Jonas Sjöstedt i höstas, och nu när vaccinationerna har kommit en bit på vägen kan hon delta mer i riksdags-arbetet i Stockholm. Det är vi väldigt glada för! Gudrun har lång erfarenhet av feministiskt politiskt arbete och forskning och har fått plats i justitie-utskottet. Hennes första debatt handlade om den viktiga frågan barn som bevittnar brott. Lyssna gärna här, klicka på Gudruns namn.
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot, Lund           

Inga kommentarer: