2021-05-27

Osmakligt utspel från Moderaterna av Kerstin Dahlberg

 

Samtidigt som vi nås av nyheten om vapenvila mellan militärmakten Israel och Hamas, som styr i Gaza, kommer beskedet från Moderaterna om minskat bistånd till Palestina vid en eventuell valseger nästa år. Uppenbarligen förväntar sig Moderaterna att vinna poäng på det nuvarande kaoset. Utspelet måste ha initierats och formulerats medan bomberna föll över de inspärrade människorna i det av Israel blockerade Gaza. 232 dog, varav 65 barn. Den materiella förödelsen blev enorm och den räkning som borde skickas till Israel får som vanligt betalas av övriga världen - allt medan Israel fortsatt gynnas av förmånliga handels- och samarbetsavtal. Dylika borde M sätta stopp för i stället för att slå på dem som redan ligger: palestinierna.

   Motiveringarna till minskat bistånd är de gamla vanliga: palestinsk korruption och brist på demokrati. De upprepas som meditationens mantra. Att Israels premiärminister står åtalad för just korruption har Moderaterna tydligen missat. Våldsamheterna de senaste veckorna har medialt överskuggat Netanyahus rättegång, vilket den åtalade säkert är ytterst tacksam för. En välkommen andningspaus. Netanyahu har inte heller med glädje och lättnad kommenterat vapenvilan. För honom hade bombningarna gärna fått fortsätta.

   Att palestinsk korruption är det enda som saboterar svenska biståndssatsningar stämmer inte. Israel demolerar dem utan respekt. Jag har sett det med egna ögon i byn Khirbet Tana, där inte ens svenska flaggan på bulldozrade fårstall skonades.

   Demokratins glans har fläckar. I det internationella demokratiindex som finns (Economist Intelligence Unit) hamnade Israel i fjol på 27:e plats - det är en ”demokrati med anmärkningar”.  Dessutom är Israel snarare en etnokrati sedan Nationalstatslagen antogs 2018 och fastslog att Israel är en rent judisk stat. Rapporter om Israels apartheidregim från de välrenommerade människorättsorganisationerna B´Tselem och Human Rights Watch talar också sitt tydliga språk.

   Det finns förbättringar att göra inom Palestina. En förutsättning för förbättringar är dock att Israels ockupation upphör, liksom blockaden av Gaza. Av ett land under ockupation och förtryck kan inte krävas ett perfekt styre. Grundproblemet är Israels folkrättsbrott: ockupationen. Den måste hävas, inte biståndet till Palestina.
Kerstin Dahlberg 


 


Med fötterna både i Sverige och USA tar den moderata riksdagsledamoten Helena Antoni mycket inspiration från amerikansk politik när hon debatterar bistånd och utvecklingspolitik i Sverige. 
Foto: Moderaterna

Helena Antoni ansvarar för biståndet inom Moderaterna.
Sedan i påskas är ett nytillskott i riksdagen ansvarig för Moderaternas biståndspolitik. Helena Antoni är kritisk till vad hon menar är ett utbetalningsmål med fokus på att spendera biståndspengar, när fokus borde ligga på resultat. 
   Läs mer om moderaternas biståndspolitik i tidningen OmVärlden.            

Inga kommentarer: