2021-05-27

Tunnel, grillplatser, toaletter, asfalt och hyddor
av Gunnar Stensson

 

Tunnelbygget under fyrspåren har inletts. Det blir kanske klart till september. Sunnanväg förlängs genom tunneln till Värpingevägen för genomfart för bussar, cyklar och gående. Gröna stråket är avstängt vid ängen norr om Källbymöllas odlingslotter. Träden har avverkats. Grävskoporna arbetar effektivt med schaktmassorna.
   Besluten fattades för länge sedan. Nu förverkligas de av Trafikverket. Den nya passagen kan bli färdig i september. Enligt uppgift från Tekniska förvaltningen ska trafiken vika av norrut längs Åkerlunds och Rausings väg och inte ledas längs Värpingevägen genom Höjeåns naturreservat. Källby reningsverk kommer naturligtvis som tidigare vara tillgängligt för transporter på den befintliga vägen

Höje å naturreservat ska utvecklas för att locka fler gående och cyklande besökare så att Skrylle avlastas från trängseln och de många bilarna på parkeringsplatserna. I tisdags besökte tjänstemän från Tekniska förvaltningen Källbymöllas grillplats för att träffa representanter från Mitt Höje å, Källbymöllas odlarförening och Byalaget. De informerade om ett projekt att utveckla grillplatserna vid Källbymölla, Fågeltornet och Klimatskogen. Platserna ska bli tillgängligare för rörelsehindrade. Somliga gång- och cykelvägar ska asfalteras. Grillplatserna ska få toaletter. Klimatskogen ska förbli skog, inte park. Barn ska få bygga hyddor. Man funderar på att ordna en enkel linbana ur skogen ner mot dammarna. Det är kanske möjligt att skapa en liten bäck med dagvatten. Man har tydligen pengar för ett begränsat projekt med denna inriktning. En större samling boende i området ska snart få möjlighet att ta del av planerna som sedan ska genomföras snabbt.
   Det kom naturligtvis fram synpunkter på att naturvärden måste skyddas, att man måste vara försiktig med asfalt och att man inte vill ha alltför många besökare.

Inga kommentarer: