2022-08-25

Mänskliga rättigheter under attack i Israel av Gunnar Olofsson

 

Tidigt på morgonen 18 augusti stormade israeliska soldater kontoret för barnrättsgruppen ”Defense for Children International – Palestine” (DCI-P) – motsvarigheten till Rädda Barnen – utanför Ramallah på det ockuperade Västbanken. Man tog med sig utrustning inklusive dator, kopiator och skrivare samt journaler rörande barn som försvarats av DCI-P:s advokater i olika militärrättegångar. Samtidigt stormades fem andra kontor tillhörande olika människorättsgrupper, kontoren stängdes och dörrarna svetsades igen. Åtminstone en palestinier dödades vid de olika tillslagen.

Aktionen var en uppföljning av en liknande aktion i oktober förra året när de sex organisationerna förklarades som terrorister av den israeliska regimen. Den gången protesterade länder som Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Spanien och Sverige i ett gemensamt uttalande mot agerandet – och den svenska regeringen förklarade att man planerade fortsatt samarbete med människorättsgrupperna. Denna gång är det däremot hittills – helt tyst.

”Vår dokumentation och evidens-baserad redovisning av den israeliska arméns allvarliga brott mot palestinska barn har gjort oss till måltavla för den israeliska regeringen i åratal” säger DCI-P:s generaldirektör Khaled Qusmar. ”Nedstängningen av vårt kontor kommer inte att tysta oss”. ”Vi uppmanar det internationella samfundet att kraftfullt avvisa de allvarliga angreppen mot palestinska människorättsförsvarare”.

Men hur blir det med detta? Medan brott mot mänskliga rättigheter gärna uppmärksammas när det gäller Ryssland, Belarus, Nordkorea med flera länder, så kan den israeliska ockupationsmaktens övergrepp fortgå utan någon större uppståndelse. Tvärtom tävlar regeringarna i vår del av världen i att upprätta ännu närmare och omfattande samarbeten med ockupationen. Så länge inte en stark opinion säger ifrån kommer det här antagligen att fortsätta. Inför det kommande valet har vi möjlighet att ställa våra kandidater mot väggen vad gäller mänskliga rättigheter i Palestina – om vi vill.

Dessutom kan vi alltid ge vårt bidrag genom att bojkotta samarbete med Israel och avstå från att köpa israeliska varor. En vara vars streckkod börjar med 729 är tillverkad i Israel. Köp den inte!

Inga kommentarer: