2022-08-25

”Rasokratin” i USA var Hitlers förebild av Gunnar Stensson

 Nazisterna ägnade inte 1930-talet åt att uppfinna en rasistisk stat utan fann i USA ett mönster att efterlikna. Lagarna i större delen av USA föreskrev segregation i skolor, i offentliga ämbeten, på teatrar, i simhallar, på kyrkogårdar och i kollektivtrafiken. De flesta delstaterna tillämpade tvångssterilisering i rasförbättrande syfte och betraktade rasblandade par som brottsliga. I samtliga stater var homosexualitet förbjuden. Ku Klux Klan var mäktig, FBI registrerade journalister, författare och akademiker. Invandringslagarna gynnade ”arier”.

   Rashygieniska föreställningar och teorier om rasförbättring genom sterilisering smög sig in också i paret Myrdals Kris i befolkningsfrågan och tillämpades bland annat i Vipeholm.
   Nazistiska rättsvetare och politiska beslutsfattare studerade ”rasokratin” i USA. Hitler hyllade det amerikanska systemet i Mein Kampf. Tyska forskare var flitigt sysselsatta med att undersöka hur USA fått så bra kläm på rasismen.

Sedan kom andra världskriget, Förintelsen och det nazistiska nederlaget. Gamla vanföreställningar omprövades, inte bara i USA utan också i Sverige och i Lund. Man gjorde upp med de tidigare gängse trossatserna om ras, biologisk och kulturell överlägsenhet som legat till grund för nationalism, kolonialism och imperialism.
   Omprövningen förutsatte ett radikalt nytänkande. En grupp amerikanska antropologer kom att få en ledande roll i kampen mot de ödesdigra fördomarna: Franz Boas och hans elever Margaret Mead, Ruth Benedict, Ella Cara Deloria och Zora Neale Hurston.
   De skapade förutsättningarna för Martin Luther King och medborgarrättskampen.

Om detta berättar Charles King, professor i internationella relationer vid Georgetown University, i sin bok ”Den övre luftens gudar. Hur en grupp nytänkande antropologer förändrade vår syn på ras och kön.” (Daidalos 2022)
   Det är en överväldigande rik bok. Den handlar inte bara om rasism och nationalism utan också om könsroller och vår syn på sexualitet. Det har krävts år av kreativ och modig intellektuell och samhällelig kamp.
   Kampen måste fortfarande föras. Åter dyker nationalistiska, rasistiska och främlingsfientliga hatföreställningar upp, i Trumps USA och i SD:s valpropaganda  Åter drömmer somliga om enkelriktade tåg, visserligen inte destinerade till Auschwitz utan än så länge till Kabul.

Inga kommentarer: