2022-09-22

Hackat och malet: Hur blir det nya styret i Lund? av Ulf N

Nu hackas det och mals i politikens stängda rum. Det gäller att få ihop en regering, det gäller att få ihop ett styre i Lund. Beträffande regeringen vet vi ju dessvärre vilka partier som kommer att ingå i regeringen och dess underlag. I fallet Lund är det oklart. Vilken hackelse och vilken mäld som kommer ut vågar jag inte ha ens den vildaste gissning på. Men vi på den rödgröna sidan får hålla tummarna och hoppas på det bästa eller i varje fall det minst dåliga. Vilket styre det än blir så kommer vallöften att konfronteras med en osedvanligt bister kommunalekonomisk verklighet.


Så har det styrts i Lund, framtiden är oviss

Det hackas i KD och L …
I KD hackar Alf Svensson, tidigare partiordförande och Lars Adaktusson, riksdagsledamot och f d ledamot i EU-parlamentet, på vad de ser som partiets nya linje, där den kristna kärleken till nästan har ersatts av ”dom”-föraktet. Ja, de uttrycker sej inte riktigt så, men det är min tolkning av deras kritik. I det parti som helt missvisande kallar sig Liberalerna hackar Birgitta Ohlsson, Bengt Westerberg med flera med flera liberalliberaler på partiets ryggradslösa hållning gentemot SD.

… och i V
Inom Vänsterpartiet finns också kritik mot partiets ledning. I tidningen ETC går två ”tunga” vänsterpartister till angrepp på Dadgostarlinjen. Det är Stig Henriksson, f.d. kommunalråd i Fagersta, och Per Sundgren, f.d. kulturborgarråd i Stockholm, som bland annat skriver: ”I stället för att stå upp för en radikal klimat- och miljöpolitik har partiet uppfattats som ett parti som anpassar sig efter väljaropinioner.” Varför tona ner individens ansvar? Varför satsa på infödd svensk arbetarklass i bruksorterna? Det är några av de frågor som de två debattörerna ställer.

”Jag tappa’ mössan i reaktorn …”
Reaktor 4 vid Ringhals ställdes i somras av för årlig kontroll. Meningen var att den skulle tas i drift igen i början av september. När återstart påbörjades skadades en tryckhållare, beroende på att tryckhållaren genom ”ett handhavandefel” inte fyllts med vatten. Nu beräknas start av reaktorn till den sista januari nästa år.


Atomkraft är driftsäkert, sa anhängarna i valrörelsen. Har någon hört talas om att vinden gör uppehåll halvårsvis? ”Handhavandefel” påminner mej om en ramsa vi körde inför folkomröstningen 1980 om atomkraft: ”Oj då – jag tappa’ mössan i reaktorn, hälsning från den mänskliga faktorn”.

Ingen valkommentar
Jag tänker inte kommentera och än mindre analysera valutgången. Vill dock konstatera det sorgliga faktum, att om den brunblåa majoriteten i riksdagen håller mandatperioden ut kommer vi i valrörelsen år 2026 att kunna konstatera att det varit fyra förlorade år för att nå klimatmålen.

Inga kommentarer: