2010-09-23

Alliansen i minoritet och det är bra av
Lars-Anders Jönsson

Det preliminära resultatet av söndagens val visade att alliansen inte uppnådde egen majoritet.
En hysteri skapades kring Sverigesdemokraterna som direkt tilldelades en roll av ”vågmästare”. Alliansen har nu vunnit ytterligare ett mandat men slutbilden är densamma, minoritetsregering, vilket jag tycker är bra.    
   I det fall alliansregeringen hade uppnått egen majoritet kunde de regera utan hänsyn till SD och de röd-gröna.  Nu när utfallet är en regering i minoritet tvingas såväl alliansen som de röd-gröna visa kort, det vill säga planera ett riksdagsarbete som utesluter SD från inflytande. Först nu kan Sverigedemokraterna få ett tydligt budskap, ni är inte rumsrena.  Det är ett budskap de behöver. Det kvittar om ni blir fler i riksdagen i valet 2014, utvecklar ni inte er politik så för ni stanna utanför även då.

Allians 173 mandat – rödgröna 156 mandat
I det fall båda blocken säger att SD inte är ett parti vi skall arbeta med så är det på sätt och vis detsamma som att de inte finns med i kalkylen och vi har en situation där alliansen helt dominerar över de röd-gröna. I praktiken kan oppositionen inför varje röstning i riksdagen sondera hur många röd-gröna röster som måste läggas ner för att inte SD skall kunna påverka utfallet.   

Förklaringar
Det finns många förklaringar till att de röd-gröna förlorade och att nu endast 36 procent av väljarna stöder socialdemokrati och vänster. .
   En viktig del är att Sverige idag på många sätt är ett nytt samhälle. I arbetslivet har rollerna ändrats. Den egentliga arbetarklassen som alla säger sig kämpa om har krympt. Många fler är medelklass i mitten med villa och bil. En betydande grupp är nya svenskar eller invandrare. De röd-gröna har uppenbarligen ej lyckats övertyga väljarna att vår politik inte innebär ökade skatter för vanligt folk och ej heller att vår invandrings- och integrationspolitik är den riktiga.
   Nu är en ordentlig analys av orsakerna på gång och man får hoppas den blir ärlig och konstruktiv.

Några svikare av format
Jonas Gardell som gjorde stort nummer av att han ej tyckte socialdemokraterna var något att ha, för att sedan ändra uppfattning.
   Leif GW Persson som inte längre tycker att det ger någon bonus att vara sosse utan röstar borgerligt.
   Lars Ohlys dumheter behöver väl inte mer uppmärksamhet.

Inga kommentarer: