2010-09-23

Ge plats för odling i Staden!

Motion till Lunds Kommunfullmäktige
Stadsodling innebär att ytor inom eller strax intill staden odlas för matproduktion. Odlingarna kan finnas mellan, på eller ovanpå husen.

Stadsodling är det svenska begreppet för Urban Agriculture, en alltmer uppmärksammad del av hur världen faktiskt matförsörjs idag och hur detta skulle kunna utvecklas genom medveten planering och stöttning av lokala initiativ.
Stadsodling förbättrar stadsmiljön genom mer vegetation som luftrenare och ytor som absorberar regnvatten, den ökar den biologiska mångfalden och den kan ha stor betydelse för de boendes sociala gemenskap och som tillfredställande och lönsam sysselsättning. I städer som ska bidra till en uthållig utveckling behövs också en satsning på närodlat för att korta kretsloppssystemen och komma bort från ”äta-olja”-beroendet.

Vi har idag våra koloni- och odlingslottsområden. Givetvis måste vi värna och utveckla dessa. Det är fullt möjligt att de ytor som avsatts för dessa idag räcker för lundabornas behov av och önskemål om egna och närodlade livsmedel. Men som en strategisk faktor för framtida livsmedelsförsörjning och vårt omedelbara behov av miljö-, klimat- och kretsloppsanpassning av produktionen av föda är de otillräckliga. Stadsodling måste bli en integrerad del i all planering för att trygga en hållbar stads- och samhällsutveckling.

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta att Lunds kommun utvecklar möjligheterna för stadsodling inom Lunds tätorter genom
 • att i översiktsplanen ange hur kommunen hanterar stadsodling
 • att i nya detaljplaner reserveras, med planbestämmelser lämpliga ytor för odling på mark och på byggnader; detta ska också gälla vid förtätning av bebyggelsen så att förlorad potentiell odlingsyta kompenseras
 • att Miljöprogram Syd kompletteras med ett avsnitt om Stadsodling som del av hållbart byggande
 • att befintliga koloniområden och odlingslotter skyddas mot exploatering
Lund den 16 september 2010
Sven-Bertil Persson, Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: