2010-09-23

Vi måste få skilda valdagar! av Lucifer

Ja, det finns väl bara en sak att göra nu: försöka dölja dialekten. Bort med diftongerna, bort med de skorrande r-en, i varje fall när man vistas norr om Smålandsgränsen. Till de klassiska skällsorden om skåningar: tröga,,dryga, feta, osv. kommer väl nu läggas reaktionära och kanske rasistiska..
   Annars har jag mest sysslat med att variera den egna känslan: sur, ledsen, besviken. Jo, alltihop. Men nu går jag vidare. Jag tänker ägna mig åt att få bort det kommunala sambandet. Jag var tidigare anhängare, men har nu efter alla år bytt åsikt.

Den lokala kampanjen
Segraren i Lund är moderaterna med Mats Helmfrid i spetsen, Lunds starke man, som tidningarna häpnadsväckande nog kallar honom. Lund har i många avseenden blivit en sämre kommun under hans fyra år i ledningen. Jag ska inte ta upp allt för att inte låta som en valbroschyr, men låt mig nämna Lunds ekonomi, skolorna, daghemmen, vården, parkerna, kulturen, fastighetsunderhållet, stadsplaneringen. Men hans parti har vunnit tre nya mandat i fullmäktige.
   Låt oss se på Sverigedemokraterna. De har funnits med två platser i fullmäktige, varav den ena var besatt av Erik Almkvist, en av de fyra ledande intellektuella i partiet, Han har tillsammans med partikamraten Hans Olof Andersson gjort några inlägg i fullmäktige som visat deras okunnighet och ovilja att läsa på. De har bara gjort några piruetter i kanten innan de röstat med de borgerliga förslagen. De enda gångerna det har varit lite nerv i vad de har sagt har det gällt multikulturen och invandrarna och svenska flaggan. Jag tror inte att det har varit av intresse för någon, inte ens deras väljare i Veberöd.
   Och låt oss se på Miljöpartiet. De har legat oerhört lågt, haft få förslag och idéer om vad man kan göra med Lund under de gångna fyra åren. De har kort sagt lutat sig mot vad de tre vänsterpartierna har gjort och sagt. Anders Ebbesson som är en uppriktig person fick i onsdagens Lokaltidningen frågan varför det gick så bra för Miljöpartiet i årets kommunalval. Han svarade: ”Jag vet inte”. Nej för någon kommunal valkampanj från Mp har man inte sett till. Inte en affischbock.
   Och se på Vänsterpartiet. Kanske den livligaste och bästa lokala kampanj partiet har fört sedan 1980-talet. Men man gick back med nästan en procentenhet.
   Centerpartiet har visat viss självständighet i den borgerliga gruppen och varit aktiva i lokala frågor, framför allt i de östra kommundelarna, och har t.ex. drivit igenom ett bad i Dalby. Har då väljarna svarat på det? Nej C minskade, framför allt i öster.
   Enda undantaget jag kan se är Folkpartiet som välförtjänt gått tillbaka mycket mer än på riksplanet. Det är nog den enda ljuspunkten i det här valet.

Vägval i Göteborg
Vad jag är ute efter är det s.k. kommunala sambandet, Tage Erlanders favoritidé när vi tog en ny författning med enkammarriksdag. Vi har en gemensam valdag för riksdags- landsting/region- och kommunalval. Det borde vara tre parallella valrörelser, men det är naturligtvis omöjligt. Man kan inte sätta sig in i så mycket och ta ställning under några få veckors valkampanj. Det är rikstrenden som slår i genom i alla tre. Ett parti kan klanta sig totalt i kommun och landsting, men går det bra i TV:s partiledardebatt kan partiet gå fram i alla tre valen.

   Erlanders motivering var att all politik hänger samman. Jo det gör den, men det finns ju viktiga nyanser och de kommer helt bort. Erlander brukade också tala om att om det fanns rena kommunalval så skulle vi få enfrågepartier av typ Kyrktuppens Väl. Ja men det har vi ju fått ändå. Man minns Planskilda Korsningspartiet i en förort till Stockholm och nu senast har Vägvalspartiet i Göteborg tagit tre platser i fullmäktige. De har bara har en sak att kämpa för: att det inte ska bli några vägtullar i Göteborg. Ska de lägga ner rösterna i alla andra frågor?

Dags för författningsändring
Vi kan ta ett annat exempel. Vänsterpartiet i Lund fick preliminärt 5.8 procent i riksdagsvalet, 6.6 procent i regionvalet och 5.7 procent i kommunalvalet. Bättre i riksdagsvalet än i kommunalvalet trots att nästan hela valkampanjen har handlat om kommunen? Ja, kanske kan det förklaras med DV-röstare som röstar V för riksdagen. Men varför går det bäst i regionvalet?. Är det uttryck för uppskattning av V.s regionpolitik under Vilmer Anderssons dynamiska ledning? Nej, vi tror inte det, det är nog lite ströröster från folk som vill uttrycka lite V-sympati genom att lägga sin röst där i det minst viktiga valet.
   Alltså till slut: förändra eller ta bort det kommunala sambandet. Lägg riksdagsvalet för sig vart fjärde år och så mitt emellan vart fjärde år ett region- och kommunalval (där finns mest av samband). Vi får en livligare politisk diskussion, vi får mera upplysta medborgare som begriper hur landet styrs och därmed en vitalare och bättre demokrati. Det är dags för författningsändringar nu med uppdagandet av den dåliga valmetoden med för få utjämningsmandat. Då kan man passa på och ändra valdagarna också. Jag återkommer säkert i ämnet, men det skulle vara intressant att höra fler åsikter.
Lucifer
PS. Jag kanske har gjort SD orätt ovan. På nästa veckas kommunfullmäktigemöte behandlas nämligen en motion av dem om inrättandet av en offentlig toalett i Genarp. Uppmärksamma läsare vet att jag inte ser ner på toalettfrågan, den är angelägen och av intresse för nästan alla medborgare. Men ska Genarp, verkligen prioriteras? Där ligger ju skogen alldeles intill.

Inga kommentarer: